After two years in the Jupiler League, the Belgian football club KV Oostende aspired to give their stadium a more unique character and to have the stadium comply with international UEFA standards. Therefore, a brand new grandstand was built, designed by ZJA Zwarts & Jansma Architects and abv+ architecten.

The design was chosen out of a group of seven entries, in which the overall vision for the entire stadium complex as well as the attention given to the stadium in its surroundings were the decisive factors. ZJA designed a vision for the entire complex, in which the new grandstand is only a first step. Because of this vision, the stadium of KV Oostende can now grow into a full-fledged football arena that becomes one with its environment.

The grandstand is a building on three levels, partly built below ground level. This limits the height of the stadium in such a way that the stadium does not block any sunlight from local residents. A central hall with an elevator is located at ground level, as are the changing rooms for players and referees, the VIP room with kitchen and the public canteen. Offices as well as a media centre are located on the first floor. On the second floor an open area for football supporters can be found, providing several outlets.

The facades are made of a plinth in brick and the superstructure is made of vertical wooden slats. The materials used and the design refers to the nearby dunes and the colour spectrum of the surroundings and so add value to the environment. Moreover, a green square has been designed for the grandstand and no fences have been placed on the alignment. This creates a smooth and friendly transition to the surrounding residential areas and an explicit meeting area for supporters. 

Project: #788