Een nieuwe dakopbouw op de Diamantbeurs, Amsterdam

een ontmoeting tussen stad en monument

Een beurs is een ontmoetingsplek van markten, mensen en ideeën. De Diamantbeurs in Amsterdam had alle deze functies in zich verenigd. Ook het centrum voor de creatieve industrie dat zich er gaat vestigen, zal deze functies vertegenwoordigen.

Rijksmonument in ere hersteld

Het door Gerrit van Arkel in 1910 ontworpen gebouw is krachtig en eigenzinnig en met zijn bijzondere klokkentoren en ritmische opbouw maakt het energiek contact met de omgeving. Het is een Amsterdamse klassieker en vanzelfsprekend verklaard tot rijksmonument. Maar na verschillende toevoegingen, een brand en diverse verbouwingen, is van het oorspronkelijke monument thans weinig over. Om een stap naar voren te kunnen doen en weer ‘smoel’ te hebben, moet de Diamantbeurs zijn oorspronkelijke gevel grotendeels terugkrijgen.

De uitbreiding accentueert de kwaliteiten van het monument

Nadat de Diamantbeurs in volle glorie hersteld is, is zij klaar de stad weer te ontmoeten. Niet alleen door een magnetisch centrum te zijn voor de creatieve industrie, maar ook door een nieuwe openbare ruimte te bieden met uitzonderlijke kwaliteiten. Bij het ontwerp is de relatie met het torentje en de klokkoepel bepalend geweest. De nieuwe dakopbouw houdt afstand van het torentje en staat er los van, zodat de koepeltoren weer een blikvanger kan worden.

De opbouw voegt zich naar het monument

De nieuwe dakopbouw ondersteunt de openbare ontmoeting met het monument Diamantbeurs en gebruikt daarvoor een eigen, hedendaagse taal, die in geen enkel opzicht concurreert met de ingetogen Art Nouveau van Van Arkel. Vanaf de straat is de verhouding zonneklaar: de Diamantbeurs staat voorop, de opbouw heeft een dienende toevoeging.

In opdracht van Zadelhoff en uitgever Willem Sijthoff en in samenwerking met Heyligers D+P werkt ZJA aan de volgende fase van de Diamantbeurs.

Project: 942

Opdrachtgever: Zadelhoff en Willem Sijthoff
Interieurarchitect: Heyligers design + projects
Restauratie architect: Braaksma & Roos Architectenbureau
Constructeur: Pieters Bouwtechniek
Geplande oplevering: 2019