Een zwembad op een duin

Het nieuwe stedelijke zwembad van Oostende heeft een locatie die tot de verbeelding spreekt: op een duin aan de Noordzeekust, in die badplaats met illustere 19e eeuwse wortels. Het ligt aan de boulevard met zicht op zee, en heeft als directe buren een voetbalstadion, een hippodroom, een basketbalstadion en een golfterrein. Maar de omgeving is niet alleen open en groen, twee drukke verkeersaders kruisen elkaar op de bewuste locatie en er staat ook hoge bebouwing aan de boulevard. Het zwembad moet zowel een gezicht naar de stad hebben en ook een verband aangaan met het naburige golfterrein. Met een entree aan rustiger, groene zijde, een royaal houten zonneterras en verhoogde zwemzalen heeft het ontwerp van ZJA Zwarts & Jansma Architecten een monumentale kwaliteit die in overeenstemming is met de grandeur van de omgeving.

Een ambitieus programma

Op het langwerpige stuk grond tussen autoweg en golfterrein moet het stedelijke zwembad veel functies onderbrengen. Daaronder vallen een parkeergelegenheid, een recreatiezwembad, compleet met whirlpools, glijbanen en een stroomversnelling. Maar ook een 25 meter bad voor verschillende doelgroepen, waaronder duikers, zodat het bad extra diep gemaakt moet kunnen worden. En uiteraard het grote wedstrijdbad van 50 meter met omringende ruimte voor tribunes.Het recreatiebad en de twee andere baden hebben ieder een eigen entree. Op een iets hoger gelegen niveau zijn de cafetaria, de kantoren en zalen gesitueerd. Vanuit de cafetaria is er toegang tot het terras vanwaar je een prachtig zicht hebt op het golfterrein. In de zomer biedt dit ruime en chique ogende terras door beplanting en fonteinen een schitterende verblijfsruimte. En daarbovenuit steekt weer de woontoren die ook deel uitmaakt van dit project.

Veelzijdig, maar met stijl

Om het souterrain, het entreedek, het promenadedek en de woontoren helder te scheiden zijn witte horizontale, glanzende randen aangebracht, die een contrast opleveren met het grijs van het getinte glas en de antracietgrijze panelen. Ze doen denken aan de accenten die terug te vinden zijn in de jachtbouw. Zo zijn er nog meer verwijzingen naar varen en de zee. De ranke luifel, de slanke relingen en de welvingen in het dak verwijzen naar de scheepsbouw en het water. Ook in het interieur is gekozen voor vloeiende, afgeronde vormen en lichtheid van ontwerp. Het plafond bestaat uit welvende doeken, de kolommen zijn zo smal mogelijk en in het zwembad komt maximaal daglicht binnen. Al zijn er veel functies in dit zwembad verenigd, het is midden in de levendige stad een publiek toegankelijke ruimte die op de menselijke maat is toegesneden en door zijn vormgeving rust en helderheid opwekt. Dit complex biedt zowel van buiten als van binnen visueel contact met de omgeving, geeft verschillende soorten gebruikers een modern en stijlvol bad en bovendien biedt het de stad een ruime en uitnodigende publieke ruimte aan, ook voor mensen die niet gaan zwemmen. Want of je nu de wedstrijden bezoekt of niet, of je nu wel of niet met je kinderen gaat zwemmen, het is een prachtige gelegenheid op een warme dag te lunchen, uitkijkend over de golfbanen, of ‘s avonds vrienden te treffen op het terras.

Klant: TV Artes-Depret - Strabag
Opdrachtgever: TMVWIFarys en de Stad Oostende
Aanbesteding 2016

Project: #975