Op initiatief van schaatser Bart Veldkamp ontwierp Zwarts & Jansma een plan voor sport- en leisure center Optrium, naast Ahoy en grenzend aan het Zuiderpark. Doel is de realisatie van een groot indoor sportcomplex voor sport op olympisch niveau. Nederland ontbeert een dergelijk complex, waardoor veel topsporters gedwongen zijn om in het buitenland te trainen.

Het complex combineert drie grote sporthallen. Een met een wedstrijdschaatsbaan, met een middenveld voor ijshockey en shorttrack wedstrijden. Deze hal kent 10.000 vaste tribuneplaatsen, die bij grote evenementen kunnen worden uitgebreid tot 20.000 toeschouwerplaatsen.

Een tweede hal met een wielerbaan heeft een middengebied dat geschikt kan worden gemaakt voor turnwedstrijden. Ook kan hier een atletiekbaan worden ingericht voor wedstrijden op het hoogste niveau. In deze hal is plaats voor 5.000 toeschouwers. Een derde hal huisvest een Olympisch wedstrijdbad met een lengte van vijftig meter en een duikbad met in totaal 2.000 tribuneplaatsen. Daarnaast is een vijftig meter lang inzwembad en een recreatiebad gepland.

Naast de sportfunctie krijgt het complex ook een aantal aanvullende programmaonderdelen zoals een hotel met congresfaciliteiten, uitgebreide restauratieve functies, een fitnesscentrum, een crèche, een sportmedisch centrum en gebouwde parkeerlagen voor circa 3.000 auto’s. Een centrale ontvangsthal zal de verschillende sporthallen met elkaar verbinden.

In het ontwerp van dit grote, multifunctionele complex is veel aandacht besteed aan de grote verkeers- en bezoekersstromen. Sporters, toeschouwers en overige bezoekers moeten als vanzelf hun route door het gebouw kunnen vinden. Ook de routes voor bevoorrading en beveiliging zijn zo efficiënt mogelijk in het gebouw opgenomen.

De verschillende functies van het complex zijn gevat in één grote heldere vorm, waarin de drie verschillende hallen zich afzonderlijk laten herkennen. Alle programmadelen die uitzicht behoeven zijn op het Zuiderpark georiënteerd. Alleen het hotel maakt zich los van het gebouw in een toren, die vanuit de verte al aangeeft waar het complex zich bevindt.

Grote stalen spanten waartussen een constructieve structuur van pneumatische kussens wordt gespannen, zullen de grote ruimten van de hallen overspannen. De pneumatische kussens worden uitgevoerd in lichtdoorlatend kunststof doek, zodat zoveel mogelijk gebruik kan worden gemaakt van natuurlijk daglicht. ’s Avonds zal het effect omkeren en zullen banen in het dak van de hallen oplichten in de duisternis.