Na twee jaar in de Jupiler League heeft de Belgische voetbalclub KV Oostende de ambitie om het stadion meer uitstraling te geven en het te laten voldoen aan de internationale UEFA-normen. Daarom wordt ruimte gemaakt voor een gloednieuwe hoofdtribune, ontworpen door ZJA en abv+ architecten uit Antwerpen.

De hoofdtribune is een gebouw in drie lagen, deels verzonken onder maaiveld. Zo blijft de bouwhoogte beperkt en neemt het stadion geen zonlicht weg voor de omwonenden. Op de onderste laag komen de centrale inkomhal met lift, de kleedruimtes voor spelers en scheidsrechters, een VIP ruimte met keuken en een publiekskantine. Op de eerste verdieping komen kantoren en een mediacenter, en op de tweede verdieping een ‘open pauzeruimte’ voor de voetbalsupporters, met diverse uitgifte balies.

Voor de afwerking van de gevels is gekozen voor zandkleurige bakstenen en verticale houten lamellen, die de clubkleuren groen en rood dragen. Het nieuwe visitekaartje van KV Oostende moet de commerciële mogelijkheden beter benutten, en daarmee meer inkomsten genereren voor de club. De nieuwe hoofdtribune biedt ruimte voor 3.700 toeschouwers, waarvan 1.250 business seats en 150 stoelen voor de pers. De totale capaciteit van 8.000 supporters in het Albertpark blijft onveranderd.

Voor burgemeester Jean Vandecasteele is het project een duidelijk bewijs van een stevige verankering van KV Oostende in het sociaal weefsel van de kuststad. ‘Hiermee creëren we een zicht op de toekomst en op een stabiliteit die we lang niet meer hebben gehad.’

project: 788