Aan de oostzijde van de A4 ter hoogte van Leidschendam wordt de Vinex-locatie Leidschenveen ontwikkeld. Om een goede verbinding tussen deze twee stedelijke gebieden mogelijk te maken, is onder de snelweg een brede onderdoorgang voor alle verkeer gemaakt.

De wandbekleding is in samenwerking met beeldend kunstenaar Hans Muller ontworpen. In de wand is een aantal interactieve elektronische objecten geïntegreerd. De noordwand van de onderdoorgang bestaat uit een lichtkrant en 167 LED-blocks gevat in RVS panelen. Aan de lichtkrant en de LED-blocks is een internetsite gekoppeld. Vanaf de site kan men teksten op de lichtkrant laten verschijnen, maar ook bepaalde woorden voor twee manden blokkeren. Ook de lichtpatronen van de LED-blocks zijn via het internet te beïnvloeden. Een live-camera in de zuidwand maakt dit op de internetsite zichtbaar.

De zuidwand bestaat uit RVS-panelen met een hogere glansgraad dan die aan de noordkant. Hierdoor reflecteert de noordwand in de zuidwand.

In RVS-masten die tussen rijweg en fietspad staan opgesteld zijn uplights gemonteerd die voor een indirecte basisverlichting via het plafond zorgen. De asymmetrische opstelling zorgt ervoor dat het fiets- en voetgangersgedeelte lichter is dan het weggedeelte. De lichtkrant en
de LED-blocks bevinden zich aan de 'donkere' zijde.

Kunst: Hans Muller

Eervolle vermelding Designprijs Rotterdam 1999