04.06.2018

De nieuwe Pontsteigergarage in Amsterdam, precies onder de steiger naar het Pontgebouw, is geopend. ZJA Zwarts & Jansma Architecten tekende samen met Arons en Gelauff Architecten voor het ontwerp van de ruime en lichte parkeergarage bij de Houthavens.

Een bijzonder onderdeel van de Pontsteigergarage zijn de spiegels in het trappenhuis van de toegangshuisjes die werken als een periscoop. Hierdoor kunnen bezoekers zowel naar binnen als naar buiten kijken. Bovendien treedt er hierdoor extra daglicht naar binnen in de parkeergarage. In het midden van de parkeergarage staat één rij kolommen waardoor automobilisten een helder overzicht hebben

De bewegwijzering in de Pontsteigergarage is signaal blauw. Bijzonder zijn de twee grote muurschilderingen in de parkeergarage in diezelfde kleur blauw. De ene muurschildering geeft een beeld van de oorspronkelijk functie van de Houthavens; het verladen van hout. De ander toont de architectuur van de Amsterdamse School, zoals die ook te vinden is in de Spaarndammerbuurt.