Symbolische grensovergang herstelt verbinding tussen twee taalgebieden.

Het ontwerp voor de brug over de E40 tussen Brussel en Luik van architectenbureau ZJA bevindt zich op de kruising van twee landschappen: het infralandschap van de E40 en de hoge snelheidslijn Brussel-Luik en het rurale, heuvelachtige Haspengouw met zijn typische appelboomgaarden. Het is de laatste brug op Vlaams grondgebied en de Vlaams Bouwmeester formuleerde de opgave om aan deze brug een bijzonder karakter mee te geven.

Het concept voor de opgave is om de beleving van het landschap vanaf de weg te versterken door het landschap over de brug heen te trekken.
Door het landschap voort te zetten wordt de ruimtelijke kwaliteit op de brug groter en wordt de ooit door de aanleg verbroken schakel tussen beide zijden van de weg hersteld. De brug wordt nu de poort in het landschap tussen Vlaams en Waals Gewest.

Ze heeft een zeer specifieke vormgeving. De landhoofden zijn beeldbepalend voor het ontwerp. De brug is opgebouwd uit prefab betonliggers met een gestorte deklaag en betonnen U-vormige elementen die gevuld worden met grond waar bomenrijen in geplant worden. Midden op de brug is de borstwering opengewerkt om een rustplek te creëren met uitzicht over de snelweg en het landschap.