In an ideal football stadium, the supporters stand behind the home team as one man. The existing FC Utrecht stadium (1981) lacked important architectural conditions for such a sense of interconnection: the legion sat in four different stands, separated by rain screens. Moreover, the organization of the flow of visitors left something to be desired. In the redesign of the Galgenwaard, a continuous roof brings all supporters under one roof.

The expansion and renovation was carried out in phases. The first phase of the renovation was completed in 2001: connecting the north stands to a new main building. Business facilities and facilities for players and club were realized under the main stand. A large central mezzanine was included in the main building that offers an overview of different floors and functions. A central hall surrounding this mezzanine serves as a circulation area and an informal meeting point for businesspeople. The new south stands were completed in 2003, containing a four-story sports complex that includes sports halls, parking spaces, shops and public facilities. In the final phase, the stands on the short sides were adapted and the roof was completed with a spectacular lattice work truss of more than a hundred meters long.

The expansion resulted in an increase of 13,000 seats. The public gains access to the seating via new steel stairs on the outside of the stadium and a supporters' promenade with catering facilities and toilets. The existing commercial buildings have been demolished and replaced by approximately 30,000 m2 of commercial space. The stadium is still divided into four separate stands, but a continuous roof brings the various supporters under one roof. The roof extends over the corners of the stadium, allowing existing rain screens to be demolished. Since then, FC Utrecht supporters have been doing what has been commonplace in other stadiums for some time: the "wave".

Project: 0167