parelsnoer van bijzondere kunstwerken aan de Ringvaart

Architectenbureau ZJA heeft in samenwerking met Grontmij Vlaanderen en studiebureau Omgeving het referentie-ontwerp voor de zuidelijke flank van de R4 ringweg rond Gent gemaakt. De R4 zuid is een van de zogenaamde 'missing link'-projecten die de doorstroming en infrastructuur in Vlaanderen moet gaan verbeteren.

Uniek aan dit wegdeel is de ligging ten opzichte van de Ringvaart, die de middenberm van de beide rijrichtingen vormt. In en over de Ringvaart vind je een serie waardevolle kunstwerken, zoals twee staalbetonnen hangbruggen en een monumentaal sluizencomplex.
Als concept is gekozen om kunstwerken in de R4 sober en doelmatig uit te werken, terwijl de nieuwe stadsentree vanaf R4 zuid een dwarsverbinding toevoegt over de Ringvaart. Deze brug is als een tuibrug uitgewerkt en vormt een nieuwe parel aan de ketting van de Ringvaart. Tevens verbeeldt de brug zijn functie als nieuwe stadspoort voor Gent.
Vrijliggend, ten zuiden van de R4, wordt een nieuwe fietsverbinding over de Bovenschelde gerealiseerd. Deze fietsbrug is ontworpen als een vrij vormgegeven brug met een dragende romp en zal geheel samengesteld worden uit een gevormde stalen huid en inwendige stalen schotten. De brug maakt de oversteek van de Bovenschelde tot een bijzondere ervaring.

Opdrachtgever: Grontmij België

#0462