Design Extended Westrandweg, Amsterdam/Hoofddorp

To relieve the A10 around Amsterdam, the existing A5 motorway near Schiphol will be extended northbound with the Extended Westrandweg.
ZJA Zwarts & Jansma Architects signed for the design of this motorway, including all noise barriers, light masts and such.

The Extended Westrandweg runs from Schiphol via old polders and over the Ringvaart, passing through the Amsterdam western harbour area to then connect with the second Coentunnel. Because of the many intersections and the complexity of the subsoil (varying from polder to industrial), the motorway is raised over its full twelve kilometres. About half of the motorway is designed as a viaduct, with the other half being positioned on an elevated section of land.

The design is in line with that of the existing A5 motorway, also designed by ZJA Zwarts & Jansma Architects. Notable features are the curved light poles and portals that follow the curvature of the noise barriers. Rounded shapes and large spans characterize the concrete structure is with as most spectacular part a 3.5 kilometre long viaduct over the Basisweg (Western Harbour area). Because of its elevated positioning, the motorway provides a scenic route through the surrounding countryside.

The design for the Extended Westrandweg was awarded the National Concrete Award 2005. According to the jury, the winner in the category “bridges and viaducts” is distinguished in that "the motorway has been integrated into its surroundings in a most interesting way, and with the design in harmony with Schiphol Airport (...). When travelling the motorway, an euphoric experience may occur." The jury of Architecture Award Haarlemmermeer 2009 called the design "a fascinating hub of traffic that makes it clear who is “boss” in the polder with the motorway having to bow for the Schiphol taxiway. A successful confrontation between a piece of infrastructural art and the landscape of Haarlemmermeer, with the resulting whole more than the sum of its parts. A place with grandeur, styled with powerful outlines."

Winner: National Concrete Award 2005
Nominated: Architecture Haarlemmermeer 2009
Client: Rijkswaterstaat
Project: 0134