Sports- and recreation area Stadsbroek is located in a relatively open and green landscape. It borders the Asserbos and consists of various sports fields. Sports Hall Stadsbroek is situated at the end of the main entrance to this area. Due to its central position, the building will manifest itself as a "facade" and entrance to the hinterland area. By choosing a sports hall that is closely related to its environment as a starting point of the design, the green character of the surrounding area is not only respected, but also strengthened.

Often, the task of designing a sports hall results in a large, high and closed volume. In our opinion, this shape does not fit the ambition that applies to Stadsbroek. With interventions in the domain of scale and material we therefore aim to design a subdued building, whilst searching for the most appropriate fit with the environment.

We make the volume less massive by dividing it into three levels. At street level the 'animation level' can be found, with above that the 'intermediate zone' and then finally on top the "technical level". By dividing the volume into horizontal zones, the project is given a human scaling. It also creates the possibility to assimilate components like locker rooms and other support functions into the design in an integrated manner, rather than these being “stuck” to the large main volume as loose “boxes”.

Also, in materials used for the facade, we seek ways to “break” the volume of the building. This gives it a pleasant scale that better suits the environment. The street level consists of masonry while the levels above are covered with profiled steel sheeting. The large wall surfaces are broken by giving the masonry and steel sheeting a vertical articulation and by opening up the street level. This creates an additional layering in the skin of the building, making the whole appear lively. The top level is built up with U-profiles of translucent glass. During daytime, this use of materials ensures a beautiful transgression of light in to the hall. In the evening, the building transforms in to a glowing beacon of light in the area. By rounding all corners, the hall is given a friendly character. This rounding also contributes to the overall image of an integrally designed, homogeneous object that is clearly manifested in its surrounding, but also appears subdued.

An angular displacement of the building towards the parking lot creates a public square in front of the sports hall. This provides the entrance with more space, making it come into its own. The positioning of the entrance is partly determined by the current cycling home located in front of the sports hall. Positioning the entrance in the north-east corner of the location ensures a good visibility towards the square, even when the cycle home is maintained.

When entering the building, one experiences the landscape behind because of a glass wall that closes off the entrance area. The entrance hall is the starting point of the zone in which the dressing rooms and other support functions are located. A sports corridor to the left provides a very clear routing. Here one finds a logical interconnection of various functions. In the case of a need to extend the hall, possible at the west side of the building, the basic structure of the building can be maintained.
We want to give the building a fresh look, so that the visitors get a feeling of space when they move through the building. Therefor, the interior has mostly been finished in light colors. This clear look is also enhanced by strategically positioning daylight openings in the façade. Even in the changing rooms, daylight enters through the semi-transparent glass.

Client: Rottinghuis
Project: 605