Een nieuw dak

Op 10 augustus 2019 stortte een deel van het dak van het AFAS stadion in Alkmaar in. AZ wilde zo snel mogelijk weer beschikken over een nieuw dak en nam architectenbureau ZJA, Royal HaskoningDHV en IGG in de arm om gedurende het competitie-jaar 2020-2021 te kunnen spelen in een hersteld en vernieuwd stadion.

Het nieuwe dak berust op een volstrekt ander principe dan het vorige. Het bestaande, zelfdragende dak volgt een golvende lijn, ooit ingegeven door de verdeling van zitplaatsen in het stadion en de bijbehorende ideale zichtlijnen. In het ontwerp van ZJA voor de vernieuwbouw van het dak wordt optimaal gebruik gemaakt van de ruimte in het stadion, wat leidt tot een dak dat wordt gedragen door een reeks kraan-achtige constructies die buiten het stadion staan. Het nieuwe dak is recht en steekt verder het stadion in dan het oude, waardoor het meer bescherming biedt tegen regen en wind.

Meer zitplaatsen, meer sfeer

Voor het AFAS stadion AZ hebben altijd ambitieuze plannen klaargelegen die voorzagen in vernieuwing en uitbreiding. AZ ziet een toekomst waarin ruimte zou zijn voor complementaire functies aan het stadion, zoals zalen, kantoren en een hotel. Kortom, een bestemming die om heel wat meer redenen te bezoeken is dan een voetbalwedstrijd.

Zo ver gaan de nu in uitvoering gebrachte plannen nog niet, maar de noodzaak een nieuw dak te overwegen is wel een ideale gelegenheid een grondige update van het stadion te realiseren. Om te beginnen komt het nieuwe dak tegemoet aan de wens om meer zitplaatsen onder te brengen, door een grotere hoogte en de extra bescherming tegen het weer, wat zitplaatsen dichter bij het veld mogelijk maakt. De achterwand van de tribunes is ontworpen met gespannen kunststof-doeken, die bij de club horende beelden kunnen dragen. Meer supporters, deels dichter op het veld, meer expressieve aankleding, en zelfs de terugkeer van de mogelijkheid staanplaatsen aan te bieden, dat alles brengt meer sfeer in het stadion. Bovendien verdwijnen de vier lichtmasten en wordt de verlichting met een stelsel in de dakrand verzonken LEDlichten zowel voor spelers als supporters prettiger.          

Techniek en uiterlijk

Er is weinig tijd voor de bouw, wat natuurlijk eisen stelde aan het ontwerp. De kraan-achtige armen die het dak van buitenaf optillen en het 175 meter lange reuzenspant dat het nieuwe dak aan de hoofdtribune draagt zijn snel en zonder onderbreking van het gebruik van het stadion te bouwen.

Van een afstand wordt de aanblik van het AFAS stadion AZ door de nieuwe dakconstructie versterkt. De hoge witte rug van het reuzenspant aan de zuid-westzijde is van ver te zien en de karakteristieke, uit witte buizen opgetrokken kraan-armen voegen een krachtig en robuust element aan het uiterlijk toe. Het vernieuwde stadion ziet er groter en wat brutaler uit. Het is overduidelijk het huis van een zelfbewuste club die wil groeien.

Architect: ZJA
Opdrachtgever: AZ
Aannemer: BAM Bouwtechniek
Constructeur: Royal HaskoningDHV
Kostendeskundige: IGG
Project management: The Stadium Consultancy
Jaar: 2019 - lopend

Project: #1109