De nieuwe tribune voor voetbalclub AFC Amsterdam biedt ruimte aan 600 mensen. Om een aangename sfeer te scheppen werd voor een constructie van hout en staal gekozen.

AFC is een kleine Amsterdamse voetbalclub met een lange geschiedenis waar de leden een sterk persoonlijk band met elkaar hebben. Deze sfeer vindt zijn weerklank in vorm en materiaalgeving van de nieuwe tribune: er werd gekozen voor gelamineerde houten spanten van russisch lariks in combinatie met staal. Natuurlijk hout is duurzaam en creërt een warme, vriendelijke en eigentijdse sfeer die uitstekend bij de club en bij de locatie vlakbij de Zuidas past. Het dak zelf bestaat uit geprofileerde staalplaten, die wit gecoat zijn. Een stalen constructie ondersteunt de houten liggers bij het dragen van de tribune. De tribune zelf is ingepast in de helling van de dijk, waardoor ze onderdeel wordt van het terrein.

Maar de realisatie van de houten constructie bleek een uitdaging: door het grote overstek hebben de spanten een flink krachtmoment te verwerken. Uiteindelijk vonden wij een oplossing voor het probleem: Door toepassing van stalen pennen bleek de constructie sterk genoeg. Een aanvullend stalen element leidt de druk af naar beneden. Daardoor werden twee vliegen met een klap geslagen: het elegante overstek kon zonder steun blijven, en wij konden bij onze materiaalkeuze blijven.

 

Project: #427