Tenniscomplex voor grote evenementen

Grote tennisevenementen in Nederland, zoals het Dutch Open, maken gebruik van tijdelijke voorzieningen. Ook de opleiding van tennistalent ontbeert een vaste plaats. Architectenbureau ZJA ontwierp hiervoor het Centre Court met een dak bestaande uit een diafragma van driehoekvormige delen die om hun eigen as roteren en als bloemblaadjes kunnen sluiten.

Het Centre Court biedt plaats aan 8000 toeschouwers en kan zowel worden ingezet voor grote tennistoernooien als voor andere activiteiten zoals opera’s, circus en toneelvoorstellingen. Het naastgelegen trainingscentrum van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) voorziet in dertien binnenbanen en twaalf buitenbanen op het dak.

De ronde vorm van het Centre Court komt voort uit de ideale zichtlijnen vanaf de tribune naar het speelveld. Zo zit niemand op een tweederangs plek en kan iedereen maximaal genieten van de sportieve verrichtingen. Rondlopende tribunes zorgen voor maximaal contact tussen de toeschouwers. Bezoekers van een tenniswedstrijd komen tenslotte niet alleen voor goed zicht op de wedstrijd, maar juist ook voor de beleving, voor de sfeer op de tribunes en het contact met anderen.

Het Centre Court is twaalf meter boven het maaiveld getild. De ruimte die hierdoor ontstaat komt ten goede aan parkeren, techniek en logistiek. De gebogen, transparante gevel van het Centre Court geeft de bezoeker bij aankomst alvast een idee van zijn bestemming. Het Centre Court bestaat uit een gravelveld omringd door twee tribuneringen. Via de roltrappen in de hoofdentree bereikt de bezoeker een verdieping twaalf meter boven maaiveld. Hiervandaan wordt het publiek verdeeld over het totale complex. De 38 skyboxen zijn bereikbaar via de derde verdieping, de vierde geeft toegang tot de bovenste ring met zitplaatsen. De constructie van het Centre Court bestaat uit een driedimensionaal stalen vakwerk dat de vorm volgt van de gevel en het dak. Door de tribune en de vloeren aan deze constructie te hangen is het aantal benodigde kolommen beperkt. Het dak bestaat uit een soort diafragma van driehoekvormige delen die om hun eigen as roteren. Zoals het diafragma van een fototoestel sluit bij te veel licht, zo sluit het dak van het Centre Court bij slecht weer.

Naast het Centre Court ligt een complex met voorzieningen ten behoeve van de opleiding van tennistalent zoals fitness, medische begeleiding en kinderopvang. Dit trainingscentrum van de KNLTB, met een mix van gravelbanen, gras en hardcourt., kan tijdens grote evenementen in het Centre Court volledig onafhankelijk blijven functioneren.Twee van de twaalf buitenbanen op het dak zijn verdiept aangelegd en voorzien van tribunes waardoor ze geschikt zijn als wedstrijdbaan tijdens een toernooi. De hal met overdekte tennisbanen kan op dat moment dienen als promotievloer met kramen en informatieplekken.