Het Ministerie van Transport (DoT) in Abu Dhabi is onder meer belast met het beheer en de regulering van parkeerdiensten in het emiraat Abu Dhabi. Hiervoor wordt een uitgebreid en geïntegreerd parkeer management programma ontwikkeld, dat gericht is op het oplossen van parkeerproblemen, door het implementeren van innovatieve en geïntegreerde parkeeroplossingen die bijdragen aan een betere kwaliteit van leven voor de bewoners en bezoekers van het emiraat.

Het parkeer management programma biedt een duurzame oplossing gericht op het waarborgen van een groenere, meer toegankelijke en minder drukke stad. Dit initiatief ondersteunt Plan Abu Dhabi 2030 en de DoT plannen om Abu Dhabi te positioneren als één van de leidende hoofdsteden in de wereld, daar waar het mobiliteit, connectiviteit en transport betreft.

Oplossingen voor het parkeren zijn onder meer de ontwikkeling en de bouw van (ondergrondse) parkeervoorzieningen.

In samenwerking met PARSONS International, en in opdracht van de DoT, ontwikkelde ZJA een architectonisch concept als een voorstel voor een ondergrondse parkeergarage in sector E11. Deze bijzondere parkeergelegenheid dient ook als proefproject voor een reeks toekomstige parkeervoorzieningen in Abu Dhabi. E11 sector in Abu Dhabi is gelegen tussen Zayed Second Street, Al Falah Street, Al Salam Street en Najda Street.

Het architectonisch concept van ZJA is gebaseerd op een voorstel voor een aantal leidende ontwerpprincipes, die als volgt kunnen worden samengevat:

• In- en uitgangen omgeven met glaspanelen, die fungeren als centraal punt van de parkeergarage, en zodanig opvallen dat gebruikers worden geholpen met hun oriëntatie en daarnaast bijdragen aan meer openbare veiligheid.

• Het vermijden van donkere hoeken en obscure ruimtes door het toepassen van gebogen en gladde façades, die daarmee bijdragen aan de openbare veiligheid, een hoger niveau van comfort en onderhoudsgemak.

• Eenvoudig en consequente kleurenschema’s en belettering, wat resulteert in duidelijke routing, ontspannen verkeer en verhoogde veiligheid voor de gebruiker.

• Een strak plafond, dat bij voorkeur installaties verbergt. Bij voorbeeld kunnen (afneembare) metalen paneel- of jaloezie plafonds bijdragen aan een rustige sfeer, zodat men zich beter oriënteert, de akoestiek wordt geoptimaliseerd en zelfs de lucht kan worden gefilterd. 

• Sterke kleuring van buitenwanden, met pijlers in een licht pallet. Dit maakt de parkeerplaats voor het gevoel ruimer, leidt tot minder stress voor bestuurders en meer comfort voor voetgangers.

• Verschillende kleuren schema’s voor elk niveau binnen de ondergrondse parkeergarage, die daarmee de oriëntatie ten goede komt.

• Een (LED) verlichtingsplan, dat bijdraagt aan een gevoel van welzijn en oriëntatie, daarbij gebruikmakend van daglicht waar mogelijk.

• Ontwikkeling van commerciële functies in de garage en/of in de buurt van de ingangen.

• Voorzieningen voor reclame, zoals bijvoorbeeld borden of verlichte panelen, die de nadruk leggen op de locatie van de in- en uitgangen en helpen met de oriëntatie.

Awards: IPI - Award of Excellence 2016; 'Best Design of a Parking Facility with Fewer than 800 Spaces' and an award for 'New Sustainable Parking & Transportation Facilities Excellence', en een Gulf Traffic Award 2016.

Opdrachtgever: Parsons Overseas Ltd.
De bouw van E11 Parking Abu Dhabi is in de zomer van 2015 afgerond.
Project: #761