Uitbreiding transferium

Aan de Kralingse Zoom, aan de rand van Rotterdam, waar de A16 en de metro- en buslijnen bij elkaar komen is in 2013 een zogenaamd transferium, de P+R Kralingse Zoom, in gebruik genomen, naar ontwerp van architectenbureau ZJA. Het is een 175 meter lang en zes verdiepingen hoog bouwwerk waar meer dan 1000 parkeerplekken zijn, en dat bovendien grotendeels een metro en busstation overkluist. De verschijning ervan is opvallend, met zijn bekleding van open lamellen die bij het passeren een golfpatroon laten zien, terwijl de gevel van het gebouw meebuigt met de kromming van de A16.

Om de binnenstad nog verder te ontlasten van autoverkeer en parkeerdruk heeft de gemeente Rotterdam opdracht gegeven de P+R Kralingse Zoom als overstappunt voor fietsers te versterken en een overdekte en beheerde fietsenstalling te bouwen.

De fietsenstalling inpassen

Aan de noordkant van het gebouw was een overdekt doorgangsgebied waar wat fietsenrekken stonden. Het was ooit onderdeel van het ontwerp als extra ruimte voor het busstation. Dit is een uiterst geschikte ruimte om een fietsenstalling in te passen.

In het ontwerp van ZJA is rekening gehouden met het andere uiteinde van het gebouw, dat over twee verdiepingen een groene gevel heeft. Op die manier herstelt een combinatie van gekleurde roosters en nissen met levend groen de symmetrie.

Deze fietsenstalling biedt zo’n 500 plekken voor fietsen. 280 ervan bevinden zich in de gratis, overdekte en beheerde stalling. De andere plekken bevinden zich deels onder het gebouw en deels erbuiten. Die plekken zijn onbeheerd.

Nog altijd biedt de fietsenstalling veel mogelijkheden tot uitbreiding. Er is nog meer capaciteit beschikbaar, door de staling in de hoogte te benutten, maar ook door de niet beheerde delen van de stalling erbij te betrekken en op dezelfde wijze te gebruiken.        

Heldere, veilige sfeer

De entree is opvallend en vier meter breed, met een luifel met spot-verlichting, die uitnodigend werkt. Daarachter is een ruime ontvangstruimte waarboven grote ronde lampen een prettige atmosfeer scheppen. De beheerdersruimte heeft grote ramen naar alle kanten. De indeling van de ruimte biedt lange zichtlijnen om overzicht en een gevoel van veiligheid te bevorderen.

De stallingsruimte is maar liefst 6 meter hoog en om de sfeer wat beter aan te passen bij de menselijke maat is de verlichting aan pendels gehangen zodat op ongeveer 4 meter een virtueel plafond verschijnt. Dat geeft goede verlichting en draagt bij aan het gevoel in een overzichtelijke en veilige omgeving te zijn.

Vanaf de straat is de uitstraling helder, open en groen, door de verticale groene gevelelementen en de nissen met levend groen. Dankzij de nieuwe fietsenstalling is niet alleen de functionele kwaliteit van het transferium vergroot, maar wint de P+R Kralingse Zoom ook visueel aan kwaliteit en voegt het meer levendig gebruik toe aan de omringende openbare ruimte.     

Architect: ZJA
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Jaar: 2021 - lopend

Project: #1230