14.09.2017

Het Startstation E-lijn in Den Haag is één van de zes genomineerde projecten dat kans maakt op de WAN Transport Award 2017. Voor de E-lijn, de snelle lightrailverbinding tussen Rotterdam en Den Haag, is een nieuw startstation gebouwd naar ontwerp van ZJA. Het startstation bestaat uit een sculpturaal vormgegeven overkapping uit staal en koud gebogen glas. Een opvallende overdekte looproute verbindt het startstation E-lijn met de stationshal van Den Haag Centraal.

De jury roemt onder meer het elegante ontwerp van het lightrail station en de transitie van de platforms naar de expressieve luifel. Bovendien is het een overzichtelijk station zodat de reiziger makkelijk zijn weg kan vinden. Jon Tollit: “I love the transition from the platform, it drops out and becomes a canopy, that’s really lovely”.

ZJA vertaalde het ontwerp van de ruimtelijke overkapping in een parametrisch computermodel waardoor het mogelijke werd enkelvoudig en koud gebogen glas te gebruiken. Naast het voordeel van het toepassen van koud gebogen glas, kon het materiaalgebruik van de staalconstructie drastisch verminderd worden. Dit was mogelijk door het uitvoeren van een genetisch algoritmische benadering. De overkapping van het startstation E-lijn is het eerste gescripte ontwerp van ZJA dat gerealiseerd is. De volledig transparante kap levert in het gebruik een aanzienlijke energiebesparing op. De kap is overdag goed natuurlijk verlicht en ’s avonds verlicht een sterrenhemel van energiezuinige, op maat gemaakte LED-spots de perrons en voorruimtes van het station.

De winnaar van de WAN Transport Award 2017 wordt op 10 oktober 2017 bekend gemaakt tijdens de UK Construction Week.

Foto's: Jeroen Musch en Bart van Hoek