15.08.2018

Het Startstation E-lijn Den Haag, een ontwerp van ZJA Zwarts & Jansma Architecten, is genomineerd voor de ABB LEAF Awards 2018 in de categorie ‘Best façade design & engineering’.

Het Startstation E-lijn ligt pal naast Den Haag Centraal op een brugconstructie van ca. 15 meter hoog. Door de sporen en het Startstation E-lijn op deze hoogte te bouwen, valt het station sterk op waardoor nadruk komt te liggen op de totale verschijning van het viaduct en het station. De sculpturale vorm voorziet in een vloeiende beweging van het slanke viaduct naar het ruimtelijke station en de overkapping die verbonden is met de façade van Den Haag Centraal.

In samenwerking met Knippers Helbig vertaalde ZJA het ontwerp van de ruimtelijke overkapping in een parametrisch computermodel dat het ontwerp geometrisch optimaliseert en de uitslagen ten behoeve van de productie genereert. Door deze optimalisatie werd het mogelijk om enkelvoudig en koud gebogen glas te gebruiken. Niet alleen kon hierdoor de huidige vorm van het Startstation E-lijn worden gerealiseerd omdat het structureel en technisch haalbaar was, maar ook omdat het kostenefficiënt was. De stalen onderdelen en de glasplaten zijn ter plaatsen gemonteerd. Bij de voorste sectie van het dak kregen de enkel gebogen glasplaten handmatig een lichte dubbele kromming om tegemoet te komen aan de uitdagende vorm van het dak.

De ABB LEAF Awards (Leading European Architecture Forum) is een jaarlijkse internationale architectuurprijs voor de meest innovatieve architectuur en geldt als maatstaf voor de internationale architectuur gemeenschap. Winnaars worden bekend gemaakt tijdens de ABB LEAF Awards gala-avond op 18 oktober in Frankfurt, Duitsland.