Flaneren onder een flamboyante luifel

De nieuwe brug neemt binnen het masterplan Maasboulevard een centrale plaats in en is vanaf de meeste plekken zichtbaar. Omgekeerd biedt de brug zicht op alle activiteiten in en rond de haven. De brug moet daarom ook meer zijn dan gewoon een overgang.

De brug van ZJA is naast een overgang ook een ontmoetings- en verblijfsplek. De flamboyante luifel markeert de centrale ligging van de brug en geeft een gevoel van geborgenheid voor de mensen, die er op een lauwe zomeravond flaneren. Ook nodigt de brug uit om de oversteek naar het park op de landtong te maken.

De brug zelf heeft een luxe scheepskarakter. Dit komt tot uiting in het materiaal- en kleurgebruik: een wit gecoate stalen constructie, roestvaststalen elementen, houten details zoals dek en leuning en toepassing van glas in balustrades. Het dek bestaat uit loopdekdelen van Thermowood, een duurzaam alternatief voor hardhout, met een ingestrooide transparante epoxycoating.

De spitse stalen boogconstructie draagt een sculpturaal dakgrid met glaspanelen. Deze kunnen worden voorzien van fotovoltaïsche cellen om de verlichting te voeden. Het stalen brugdek is met roestvaststalen spankabels aan de bogen gehangen. De ingeklemde glasbalustrades zijn bedrukt met bijzondere Romeinse munten, die in de directe omgeving van de brug gevonden werden. Ze herinneren aan het bewogen verleden van deze haven.

Licht speelt een belangrijke rol: LED-spots markeren de fiets- en wandelroute in het dek zowel overdag als ’s nachts. Ook wordt de brug ’s avonds verlicht. Daardoor krijgt ze een bijzondere aantrekkingskracht en nodigt uit tot een avondwandeling.