Mobiland ligt langs de Zuiderval op het terrein van de voormalige gasfabriek in Enschede. Voor dit terrein, inmiddels gesaneerd en geschikt gemaakt voor bebouwing, maakte architectenbureau ZJA het ontwerp.

Het stedenbouwkundig ontwerp van ZJA is gebaseerd op een gebouwencomplex rondom een openbaar binnenterrein voor parkeren, waaraan alle toegangen liggen. In samenspraak met de ontwikkelaar en toekomstige gebruikers is dit complex verder uitgewerkt. Mobiland biedt 15.000 vierkante meter (bruto) vloeroppervlak voor functies gerelateerd aan mobiliteit zoals autodealerbedrijven met bijbehorende werkplaatsen, een self-service onderhoud- en autowasstraat en een verzamelgebouw met multifunctionele eenheden.

Een doorgaande luifel van 570 meter versterkt de stedenbouwkundige samenhang tussen de functies. De luifel is gemaakt van stalen buisprofielen met aan de buitenzijde een doorgaande blauwe neonbuis. Tussen de constructiedelen van de luifel kunnen huurders reclame aanbrengen. Daarnaast worden de doorgaande gevels van Mobiland zoveel mogelijk voorzien van hetzelfde materiaal en dezelfde kleuren. Zo ontstaat samenhang zonder dat dit ten koste gaat van flexibiliteit en vrijheid van de huurders. De gevel is opgebouwd uit geïsoleerde binnendozen met aan de buitenzijde zilvergrijs gecoat, metallic golfplaat en een plint van antracietkleurige vezelcementplaat.

De grote etalageruiten van de autodealers staan onder een hoek om hinderlijke reflecties tegen te gaan. Opslag van goederen en de parkeerplaatsen van auto's zijn ondergebracht in een grote parkeerkelder. Deze is aan de Zuiderval voorzien van een open gevel, waardoor de auto's zichtbaar zijn en het gebouw lijkt te zweven boven de grond.

Project: 311