Woningen en winkels in Kharadi

Aan de rand van Pune, met 5 miljoen inwoners een van de grootste steden in India, werkt architectenbureau ZJA aan het masterplan voor de nieuwe wijk “Kharadi”. Op 6 hectaren verrijzen winkels, appartementen, kantoren en recreatievoorzieningen.

Ruimtegebrek, drukte en lawaai kenmerken en belasten veel Indiase steden. Echter, in het masterplan voor Kharadi zijn rustplekken en drukke uitgaans- en winkelgebieden in evenwicht. Er is ruimte voor de voor India zo kenmerkende intense bedrijvigheid, maar ook voor rust en natuur.
De nieuwe wijk wordt onderverdeeld in verschillende plots met elk hun eigen karakter. Een gebied is gericht op het jongere segment en omvat bioscopen, winkels, clubs en andere vrijetijdsvoorzieningen. Er is een zakengedeelte met kantoren en winkels. Het derde, grote plot wordt doorsneden door een riviertje. Aan de ene kant verrijzen winkels en een klein businessgedeelte, terwijl aan de overkant van de rivier Nala vooral woningen voor families en een open plein met amfitheater gepland zijn. Langs de hoofdweg is de dichtheid het hoogst terwijl de sfeer naast het riviertje rustig en open is.
Goed beheer van klimaat en milieu zijn voor dit project essentieel. In Pune heerst een vochtig en heet klimaat met zware regens. Luifels bieden een uitstekende oplossing: ze beschermen voor zon en regen, kunnen voorzien worden van PV-cellen en daardoor energie opwekken, en ze dragen bij aan het bufferen van hemelwater. Ook de groene daken zijn niet alleen een esthetische
keuze, maar zijn als hemelwaterbuffer en waterfilter heel nuttig. In kort, Kharadi wordt een CO2-neutrale wijk.