De brug aan de Riedijkshaven in Dordrecht creëert een nieuwe verbinding tussen de Merwedekade en het Noorderhooft. Het ontwerp oogt zowel stoer als elegant. Het vloeiende lijnenspel geeft de brug een gracieus karakter en straalt tegelijkertijd de kracht uit die nodig is om de brug te openen.

De klapbrug bestaat uit twee onderdelen: de beweegbare delen van de brug en de beide landhoofden. De landhoofden zijn vormgegeven als twee monoliete betonnen elementen, die een grote overlap hebben met de kades. Het lijnenspel van de landhoofden gaat soepel over in de beweegbare, stalen delen van de brug.

De stalen liggers van het beweegbare brugdek zijn voorzien van een perforatiepatroon. Dit perforatiepatroon is een illustratie van het krachtenspel dat in de ligger plaatsvindt. Zowel het contrast in materialisering – beton en staal - als de soepele overgang tussen de vaste en bewegende elementen zorgen voor een voortdurend spanningsveld.

De integratie en zorgvuldige detaillering van alle onderdelen is van groot belang voor de verschijningsvorm. De slagboomkasten bijvoorbeeld maken deel uit van de betonnen landhoofden, het middendoorvaartlicht is in de stalen ligger verwerkt. De afgeronde vorm van het bedieningshuisje versterkt het lijnenspel van de brug. Door deze allesomvattende aanpak wordt er voorkomen dat noodzakelijke toevoegingen als opbouwelementen het beeld van de brug verstoren.

Opdrachtgever:Era Contour