16.05.2018

Voor het ontwerp van zes nieuwe stations langs de Fornebu metrolijn ('Fornebubanen') in Oslo is door de stad Oslo/Fornebubanen een ontwerpcompetitie georganiseerd. Een team bestaande uit Sweco Noorwegen, Sweco Architecten en ZJA Zwarts & Jansma Architecten is een van de 14 kandidaten die nu zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de competitie. De Fornebu metrolijn is het grootste project voor de ontwikkeling van de metro van de afgelopen tijd in Oslo.

De nieuwe metrolijn zal ongeveer 8,2 km lang zijn en zich uitstrekken van Fornebu Center tot Majorstuen in Oslo. Zes nieuwe stations zullen langs de lijn worden ontworpen en gebouwd: twee stations in Oslo bij Vækerø en Skøyen, vier stations in Bærum waaronder Fornebu Centre, Flytårnet en Arena en een station in Lysaker. De reistijd vanaf het centrum van Fornebu naar Majorstuen wordt ongeveer 12 minuten.

Architect Rob Torsing: "Voor ons is dit een eerste stap in de Noorse infrastructuurmarkt, nadat wij eerder met de Hjulstabrug voet in Zweden zette en voor de Sognefjord in Noorwegen een concept ontwikkelde voor een drijvende brug. Het is ook een boeiende kans voor ons om samen te werken met Sweco Noorwegen en Sweco Architecten in Zweden."

De stad Oslo/Fornebubanen ontving in totaal 85 aanvragen van verschillende Noorse en internationale kantoren die wilden deelnemen aan de competitie voor het ontwerp van de stations langs de Fornebubanen. Het doel van de ontwerpcompetitie is om goede architectonische oplossingen te vinden voor alle stations langs de Fornebubanen. De Noorse Associatie van Architecten (NAL) is bij het proces betrokken en zal de jury helpen bij het beoordelen van de ingediende voorstellen.

De deadline voor het indienen van de ontwerp- en architectuurvoorstellen van de stations is eind juni 2018. Daarna zal een jury de ingediende voorstellen beoordelen en beslissen wie een contract krijgt voor het ontwerpen van een station. Elk station is een afzonderlijke ontwerp en ontwerpcompetitie en er wordt één winnaar toegekend voor elk station.