Schaatsen en zwemmen in een park

In Deurne, aan de oostelijke rand van de stad Antwerpen, maar midden in het groen van park Ruggeveld, is de locatie voor het nieuwe zwembad Sportoase Groot Schijn, gekoppeld aan een ijsbaan. ZJA Zwarts & Jansma Architecten ontwierp een compact sportgebouw dat een grote veelzijdigheid in zich bergt en zich op een speelse manier verbindt met de omgeving. Die relatie met het park wordt vooral tot stand gebracht door de keuze voor de oriëntering van de entree. Die is gelegen aan de zuidwest hoek, de kant van het park waar de openbaar vervoer-halte is te vinden.

Licht en doorkijkjes

De entree van het zwembadcomplex is een open en uitnodigende ruimte, in feite een overkapte verblijfsruimte, die bestaat uit meerdere niveaus en trappen. Er zijn slanke kolommen en een dak waarin doek verwerkt is, wat de levendige en open sfeer versterkt. De houten wandbekleding in horizontale banen rijmen op de groene omgeving en er zijn doorkijkjes naar de recreatiebaden, die zich deels buiten, op het balkon op de tweede verdieping bevinden. De bodem van een van die baden is van glas, zodat je al voordat je het gebouw betreedt zwemmers vanuit een verrassend perspectief hebt gezien. Zo leidt die visueel levendige entree je het gebouw binnen.

Een zeer divers aanbod

In de entreehal moet de keus gemaakt worden tussen vloeibaar en bevroren water. De ijsbaan is linksaf, het zwembad is rechtsaf. In het ene gedeelte van het gebouw wordt water tot onder het vriespunt gekoeld en in het andere verwarmd, wat met het oog op de energievoorziening een interessante want voordelige combinatie is. Op de begane grond van het zwembad zijn kleedruimtes te vinden, op de eerste verdieping een horeca-voorziening die een vrij zicht op de baden geeft, maar er is ook een fitnesssruimte en een over twee verdiepingen verdeeld aanbod van recreatiebaden (met glijbanen) en een sportbad, naast een aparte faciliteit voor schoonspringers en duikers. Op de eerste verdieping is een buitenterras en op de tweede verdieping een terras met twee buitenbaden, omgeven door een ligweide. Dit gebouw is bedacht als een omgeving waarin alle vormen van zwemmen en duiken, van sportief tot recreatief, van jong tot oud, van babyzwemmen tot revalidatie zo comfortabel mogelijk naast elkaar kunnen bestaan.

Vriendelijk en ontspannen

In dit zwembad heerst daglicht, door de skylights en de glazen pui. Het ontwerp kenmerkt zich door openheid, en door de doorkijkjes die mogelijk zijn door de relaties tussen de verschillende niveaus. De ruime verbindingsruimtes en de houten accenten scheppen een vriendelijke en ontspannen sfeer. Het hout levert ook nog een bijdrage aan de akoestiek van het gebouw die zo belangrijk is in zwembaden.

Opdrachtgever: Sportoase
Jaar: 2017 - Lopend

Project #1069