Synagoge met golvend dak van metaal.

Na het winnen van een meervoudige opdracht tussen vijf architectenbureau's ontwierp architectenbureau ZJA in Amstelveen een synagoge met een golvend dak van metaal.

Het gebouw heeft zowel een godsdienstige als een sociale bestemming met zowel een synagogenruimte als een grote feest- en receptiezaal. In de synagogenruimte zitten 60 mannen en 60 vrouwen (gescheiden) op vaste plaatsen. Er is ruimte voor nog eens 60 reserveplaatsen. De ligging van het complex is in hoge mate bepaald vanuit de noodzaak de synagogenruimte op het zuid-oosten te richten en vanuit de wens deze te koppelen aan de feest- en receptiezaal.

De aanwezigheid van water speelt ook een grote rol in het ontwerp. Het wateroppervlak is vergroot om daaraan zo veel mogelijk gevel te laten grenzen. Dit heeft niet alleen mooie weerspiegelingen tot gevolg, het versterkt door de harde overgangen ook het autonome karakter van het gebouw. Op het terrein wordt naast een synagoge een klein blok met commerciële functies gerealiseerd dat zich qua vorm onderscheidt, maar niet in materiaalgebruik. Op deze wijze is een zekere rust verkregen ten aanzien van twee elementen die in essentie strijdig met elkaar zijn.

De dakvorm is een gestileerde contravorm van de binnenruimten. Het dak is hierdoor hèt bindend element. Het dak wordt bekleed met roestvast staal en bevat twaalf kleine ramen, een herinnering aan de twaalf verlorengegane stammen van Israël. De fysieke scheiding tussen mannen en vrouwen heeft geleid tot vrouwenplaatsen op balkons. In doorsnede verbreedt het gebouw ter plaatse van de balkons. Deze verbreding is aan de buitenzijde bepalend voor de vorm.

De plaats van vaste meubels in de synagogenruimte is vrijwel volledig godsdienstig bepaald met als belangrijkste element de kast met Torarollen (de heilige arke of ‘aron hakodesj’). Deze is aan de buitenzijde zichtbaar en heeft een matglazen achterwand. Aan de binnenzijde is de wand waarin de kast staat bekleed met bladgoud. De rest van het interieur is sober gehouden: tapijt in de synagogenruimte, natuursteen in de feestruimte en veelal wit geschilderde wanden. De wand met Torarollen wordt aan de buitenzijde bekleed met kalksteen uit Jeruzalem. De overige gevels krijgen een afwerking van zwarte, mat afgewerkte, natuursteen.