Houten spanten en een dak van doek in Velsen

Sportpark Schoonenberg in Velsen is aan vernieuwing toe. In augustus 2009 kon de nieuwe hoofdtribune van Telstar geopend worden. Deze tribune is in eerste instantie bedoeld voor het businesspubliek, maar er zijn ook gedeeltes voor het ticketpubliek.

De nieuwbouw verandert de verschijning van het hele stadion sterk: De elegante donkere kleur van de hoofdgevel, de grote glazen ingangen, het uitzonderlijke dak van de tribune en de natuurlijke materialen dragen het imago van Telstar als een ambitieuze een eigentijdse club naar buiten.

Het twee verdiepingen hoge gebouw loopt langs de hele oostelijke lengte van het speelveld. De gevel is opgebouwd van een antraciete baksteen. Nat is hij iets donkerder en glinstert hij sterker, wat schitterende glanseffecten geeft. In het midden ligt de hoofdingang met zijn hoge glazen gevel. Via de open hal en een mooie opgang rond een vide bereikt men de verschillende ruimtes. Op de begane grond zijn het spelershome, kleedruimtes, behandelkamer en andere voorzieningen ondergebracht. Op de eerste verdieping bevinden zich de ruimtes voor het businesspubliek. Hun grote doorlopende raampartijen garanderen een ongehinderde zicht op het spel. Deze lounges kunnen elk in twee ruimtes onderverdeeld worden. Dankzij de twee zijingangen kunnen deze in spelvrije tijden aan meerdere aparte groepen tegelijk verhuurd worden.

Het stadion staat op een oude landgoed in Velsen en bevindt zich dus in een groene omgeving. Het ontwerp reageert met het gebruik van natuurlijke materialen op deze situatie. Dit is voornamelijk op de tribune zelf te zien: doorlopende houten spanten dragen een dak van lichtdoorlatend doek. Deze niet alledaagse materiaalkeuze heeft tot gevolg dat het op de zitplaatsen altijd licht en helder blijft. Maar ook de binnenkant met de businesslounges profiteert ervan: Doordat de overkapping van de tribune lichtdoorlatend is, blijft het ook binnen licht en luchtig, wat de sfeer alleen maar ten goede komt.

Klant: Midreth
Project: 0416

 

Foto's: www.htjbakker.nl