Project

Vernieuwd Thialf, Heerenveen

Meest duurzame schaatsstadion ter wereld

Voor Nederlanders is schaatsen niet alleen een sport; het is een gebeurtenis waar hun hart sneller van gaat kloppen. Schaatswedstrijden zijn emotionele evenementen waar uitmuntendheid wordt toegejuicht, maar waar ook recordtijden worden vergeleken. Hooglandbanen zette snellere rondetijden neer, waardoor Thialf, een laaglandbaan, werd aangespoord om de prestaties te verbeteren. Om deze reden werden vanaf 1986 alle wedstrijden gehouden onder een nieuw, gesloten dak. Desalniettemin bleven de omstandigheden op hooglandbanen gunstiger voor het neerzetten van toptijden, waardoor Thialf in 2014 besloot alle voorzieningen te optimaliseren. Na twee jaar vernieuwbouw is Thialf nu weer de snelste, het meest duurzame en de modernste laagland schaatsbaan.

Sportbeleving

De dynamiek van het binnenkomen bij Thialf komt tot uiting in het ontwerp van de entree. Twee ‘armen’ van glas strekken zich naar buiten om de bezoekersstroom te ontvangen. Binnen vormt een promenade het verbindingselement van alle functies. Tijdens evenementen krijgen alle bezoekers via deze promenade gemakkelijk toegang tot alle tribunes. Servicepunten en openbare ontmoetingsplekken bevinden zich langs de promenade. Een glazen wand verhoogt de interactie tussen atleten en het publiek en draagt hiermee bij aan een veelzijdige sportbeleving.

 

Optimale schaatsomstandigheden

Terwijl de promenade het functionele bindende element is, isoleert het ook de wedstrijdhal van invloeden van buitenaf, waardoor een beter binnenklimaat mogelijk wordt. Vocht, binnen gebracht door de natte jassen van toeschouwers, wordt geabsorbeerd en gefilterd. In het verleden condenseerde het vocht op het ijs en verminderde daarmee de snelheid van de schaatsers. Door nu een luchtgordijn tussen het publiek en de weddstrijdhal te plaatsen en de promenade te scheiden - elk gebied met zijn specifieke thermische omstandigheden - kan de temperatuur en de luchtvochtigheid gemakkelijk worden beheerd.

Bovendien kan de ijstemperatuur worden afgestemd met de precisie van een tiende graad en worden aangepast voor elk afzonderlijk deel van de schaatsbaan. In het vernieuwde schaatsstadion hebben topsporters nu toegang tot het snelste ijs en de beste 400 meter laaglandbaan.

Duurzaamheid

Het vernieuwde Thialf is een uitbreiding van de ovaalvormige structuur van het bestaande gebouw. Behouden wat nog kan worden gebruikt levert zo een bijdrage aan duurzaamheid. In eerste instantie was het de bedoeling om het energieverbruik met hooguit 50% te verminderen. Een hoge mate van thermische isolatie, de toepassing van ondergrondse warmte en koude opslag, evenals LED-verlichting, dragen echter bij aan een energieverlaging van meer dan 50%. 

Thialf gebruikt niet alleen energie, maar produceert ook energie door middel van 5.000 zonnepanelen op het dak. Het schaatsstadion is van plan om binnen 5 jaar volledig in zijn eigen energiebehoeften te voorzien. Het zal daarnaast dan ook genoeg energie leveren voor 1.250 huishoudens. Op dit moment heeft Thialf het grootste zonnedak van alle stadions in Nederland en is het meest duurzame schaatsstadion ter wereld.

Awards

Winnaar: German Design Award 2018
Nominaties: World Architecture Festival (WAF) Award 2018, Architizer A+Awards 2017, WAN Sport in Architecture Award 2017, Betonprijs 2017

Architect: ZJA
Klant: Thialf OG b.v., Heerenveen
Aannemer: Heddes Bouw & Ontwikkeling
Elektrotechniek : Croonwolter&dros
Werktuigkundige installaties: Warmtebouw
Branding en interieur: DAY Creative Business Partners
Jaar: 2017

Project: #760

Foto's: Marco Lubbers - Catchyourmoment & Roy Klompmaker

Gerelateerd

Project

Dubai Sports Central, Dubai

Multifunctioneel stadion in de woestijn

Dubai Sports Central combineert voetbalvoorzieningen met luxueuze tuinen, winkels en appartementen, waarbij de architectuur samensmelt tot…

Lees meer
Project

Feijenoord stadion

De Kuip, Rotterdam

Midden jaren negentig van de 20 eeuw was de Kuip, het stadion van Feyenoord in Rotterdam aan een renovatie toe. De opdracht was het uit…

Lees meer
Project

De Vernieuwde Kuip, Rotterdam

Er wordt al lang over de toekomst van het Feyenoord stadion in Rotterdam gediscussieerd. Na de laatste renovatie en uitbreiding (naar…

Lees meer
Project

Stadion Galgenwaard, Utrecht

Gedaanteverandering in twee stappen

Lees meer