Sporthal op een universiteits-campus

De campus van de Leuvense universiteit is gelegen in een bosrijke omgeving en bestaat uit gebouwen met een heel diverse architectuur. De opdracht was om daar een topsport-gebouw aan toe te voegen dat aansloot bij het bestaande naastgelegen zwembad. Dat vereist een groot volume en om dat beter in te passen in de parkachtige omgeving koos ZJA ervoor de bekleding van de blinde wanden aan de buitenkant uit te voeren in naar boven toe steeds verfijnder geperforeerd metaal. Dat biedt klimplanten de gelegenheid het gebouw een werkelijk groene uitstraling te geven en de harde contouren van het lange en hoge gebouw te verzachten.

Een ruime entree

De entree met een brede trap is gelegen aan de kant van de groene ruimte, ze zijn licht en uitnodigend ontworpen en biedt passanten een blik naar binnen. Lichte kleuren en horizontale accenten laten het aanzicht rijmen op de omringende gebouwen. Het ligt voor de hand dat de hal van dit gebouw, de trap en de ruimte er omheen populaire verblijfsruimtes worden op de campus. Daarom is het belangrijk dat die ruim en comfortabel zijn. Transparantie, vrije zichtlijnen zijn daarbij behulpzaam. Vanuit de hal heb je een mooi zicht op de patio en de naast gelegen atletiekbaan. Ook is er meteen visueel contact met de cafetaria en het kantoor van de beheerder. Het open ontwerp benadrukt de toegankelijkheid die hoort bij de fitnesszalen en het sport-medisch centrum.

Alle aandacht voor spel en spelers

De eisen aan dit gebouw zijn hoog, zowel voor trainingen als voor wedstrijden moet het voldoen aan de hoogste internationale topsport-normen. Niets mag de optimale aandacht voor het spel en het speelveld verstoren. Daarom koos ZJA voor natuurlijke kleuren in combinatie met de houten speelvloer en houten liggers in het dak, metaal kleurige akoestische dakplaten. Samen met de donkere beplating van de wanden vormt dit het decor voor de topsporthal. De tribune voor twee honderd toeschouwers is ontworpen als een heldere uitsnede uit de wand, een venster met witte accenten dat zicht biedt op de wedstrijd in de topsporthal. Door toepassing van een volle wandligger zijn er geen kolommen op de tribune die het zicht belemmeren.

Comfortabel en makkelijk aanpasbaar

Een sportgebouw moet vooral flexibel zijn en heel verschillende evenementen onderdak kunnen bieden. Deze hal is voorzien als de thuisbasis van het nationale vrouwen volleybal team van België. Er vinden ook studenten-competities plaats. Extra tribunes rond een centraal speelveld maken een grote en drukbezochte wedstrijd mogelijk, maar mobiele scheidingswanden kunnen ook zorgen voor drie speelvelden voor een toernooi. De indeling van het gebouw maakt optimale benutting, makkelijke circulatie en efficiënte evacuatie mogelijk. Door de constructie zijn er ook in de cafetaria en de andere zalen geen kolommen, maar dragende gevels, wat een ruime en comfortabele indruk geeft.

Klant: KU Leuven
Opdrachtgever: DMI Vastgoed
Aanbesteding 2014

Project: #798