Een voetbal stadion uitbreiden of verbouwen roept behalve technische uitdagingen en zakelijke kwesties ook emotionele en sociale krachten op, die een plaats in het ontwerp moeten krijgen. De ambitieuze groei van KV Oostende, zowel sportief als zakelijk, vereiste een renovatie van de Versluys Arena. In een voorlopige eerste fase was voorzien om een lange en een korte zijde van het oude stadion te vervangen door een nieuw gebouw met hoofdtribune. Het moest een functioneel en uitnodigend hedendaags gebouw worden dat recht doet aan het motto ‘voetbal aan zee’ van een moderne voetbalclub met wortels in Oostende, een stad met een sterk eigen culturele atmosfeer.

Voetbal aan zee

Het stadion ligt zonder veel omringende ruimte ingebed tussen de zeedijk, een woonwijk en een golfbaan in de duinen. Vandaar dat in het ontwerp dat ZJA Zwarts & Jansma Architecten maakte in samenwerking met abv+ architecten, veel aandacht is gegaan naar de inpassing in de omgeving. Om te beginnen kon door de geringe afstand tot de woonhuizen de hoogte van het hoofdgebouw aan de lange zijde niet al te groot zijn, wat resulteerde in drie bouwlagen, deels verzonken onder het maaiveld. Ook de vorm van het gebouw houdt rekening met de nabijheid van de woonwijk. Het golvende dakprofiel wijkt aan de hoeken naar binnen, om een ruimtelijk effect te bereiken. Ook is ervoor gekozen zo min mogelijk hekwerken rond het stadion aan te brengen om ruimte te laten voor passanten, verblijfsruimtes en groenvoorzieningen. De bekleding van het gebouw weerspiegelt de sfeer van de kust: baksteen in zandkleuren en gewassen hout in verticale lamellen, een plein met groen zonder veel obstakels, allemaal om ervoor te zorgen dat het gebouw en zijn directe omgeving zo goed mogelijk past in de openheid van het kustlandschap.

Stadion en clubhuis

Een voetbalclub heeft kantoren en een media-ruimte nodig, die zijn op de eerste verdieping te vinden. Op de tweede verdieping is een ruimte waar de supporters tijdens de pauze wat te drinken kunnen halen, een sjaal kopen of een shirt. Op de onderste laag bevinden zich de kleedkamers voor spelers en scheidsrechters, een supportershome en een VIP ruimte, die royaal is uitgevoerd met podium en dubbel hoog is. De reden daarvoor is dat het stadion ook het clubhuis is van een stedelijke gemeenschap die meer omvat dan die van voetballiefhebbers. In feite is het een grote feestzaal waar de fine fleur van Oostende voorafgaand aan de wedstrijd komt eten, waar overwinningen gevierd worden en waar ook veel niet aan voetbal gerelateerde festiviteiten en evenementen worden georganiseerd.

Flexibel stadion

De Versluys Arena is een voor Oostende op maat gemaakt stadion, dat de omgeving weerspiegelt en zich voegt naar de behoeften van de gemeenschap die eromheen woont en er gebruik van maakt. Het stadion is zo gebouwd dat zonder veel aanpassingen de andere helft van het stadion in eenzelfde stijl kan worden vernieuwd. Voor die toekomstige fase heeft ZJA Zwarts & Jansma architecten al een geïntegreerd ontwerp gemaakt.

Klant: KV Oostende
In samenwerking met abv+ architecten
Year: 2016

Foto's: KV Oostende, abv+ 
architecten en Philips Lighting Belgium

Project: #788