Voetbalstadion met vloeiende kap en ovale tribune

Langs rijksweg A9, aan de zuidkant van Alkmaar, staat het nieuwe AZ stadion dat plaats biedt aan bijna 17.000 bezoekers. De overkapping volgt in een vloeiende lijn de variërende hoogte van tribunes, skyboxen en andere ruimtes. Uitgangspunt in het ontwerp van ZJA Zwarts & Jansma Architecten vormde de persoonlijke sportbeleving van de toeschouwer: de prefab betonnen tribune elementen zijn stuk voor stuk anders afgerond waardoor de tribune als een ovaal rond het veld buigt; een echt voetbaltheater.

De Alkmaarderhout, het vorige stadion van AZ, voldeed niet meer aan de huidige normen; het was sterk verouderd, te klein en bood slechts noodoplossingen voor voorzieningen die in een modern stadion thuishoren zoals representatieve skyboxen, goede kantoorruimten, horeca en voorzieningen voor spelers en supporters.

In een voetbalstadion verplaatst zich een ingewikkelde mensenstroom. Voor iedere groep gebruikers, ticketpubliek, skyboxpubliek, thuisvoetballers, gasten, pers, scheidsrechters, zijn specifieke routes en ruimtes ontworpen zoals lounges en fanshops voor het grote publiek en skyboxen voor zakenmensen. Ook bevat het stadion een aantal maatregelen op het gebied van duurzaamheid: zo wordt de restwarmte van een nabijgelegen afvalcentrale gebruikt voor verwarming.

De tribune is ontworpen op basis van optimale zichtlijnen voor alle individuele toeschouwers. De prefab betonnen tribune elementen zijn stuk voor stuk afgerond en buigen zo gezamenlijk in een ovaal rond het veld waarbij de stoeltjes stuk voor stuk zijn gericht op de middenstip. De tribunes zijn zo dicht mogelijk op het veld geplaatst. De ideale zichtlijn valt samen met een gunstige verdeling van de toeschouwers: de meeste zitplaatsen zijn daar waar de toeschouwers het liefst zitten (achter de doelen en langs het veld). Bij het ontwerp van het stadion is al rekening gehouden met een mogelijke uitbreiding naar 40.000 zitplaatsen.

Winnaar: Het mooiste gebouw van de regio Alkmaar 2008.

Project: #249