Colourfield, een mini sportarena, combineert het geven van een sociale sportopleiding enerzijds met de aanwezigheid van sportfaciliteiten, elektriciteit, verlichting en schoon drinkwater anderzijds. Het concept omvat tevens het WorldCoaches programma van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB); een programma dat lokale coaches opleidt in het lesgeven in voetbaltechnieken en het verbeteren van sociale vaardigheden. Door het plaatsen van een Colourfield in stedelijke of semi-stedelijk gebieden krijgen kinderen uit de buurt toegang tot veilige sportfaciliteiten. Bovendien zorgt de mini sportarena, doordat deze is omgeven met stevige hekken, ook‘s avond en ‘s nachts voor een veilige plek.

De vernieuwende technologie van Colourfield maakt het mogelijk zonne-energie op te wekken en voorziet daarnaast in zo’n 3.000 liter schoon drinkwater per uur. Het kunstgras en de onderbouw van de sportarena bestaan uit gerecyclede materialen. Zonnepanelen wekken elektriciteit op die nodig is voor de verlichting en regenwater wordt opgevangen door een overkapping van doek en door de onderlaag van het veld. Opgevangen water kan worden opgeslagen onder het sportveld en worden gezuiverd tot drinkwater.

Colourfield is een initiatief van de Dutch Sports Infrastructure (DSI) en maakt onderdeel uit van het Partners for International Business (PIB) programma. Onder dit programma werkt de Nederlandse Industrie samen met sportorganisaties en de Nederlandse overheid aan de ontwikkeling van sportinfrastructuur in India. Om de bevolking meer aan het sporten te krijgen en om meer sporttalenten te ontwikkelen, heeft India zich als ambitie gesteld in het hele land meer sportfaciliteiten te ontwikkelen. Architectenbureau ZJA is een van de bedrijven en organisaties die betrokken zijn bij dit project en het ontwerp en de specificaties van de Colourfield heeft gemaakt.

De samenwerking voor India onder het PIB is een initiatief van Amsterdam Arena International, ZJA, Heras, DrainProducts, Pentar X-flow, KNVB, Philips Lighting, TenCate Grass en Ballast Nedam. FME treedt op als penvoerder van het PIB India programma.

 Project: 0871