03.11.2022

Afgelopen weekend is de prefab fietstunnel onder de Turnhoutsebaan bij Deurne ingeschoven. Tijdens de uitvoering van de Oosterweelverbinding zal deze tunnel aan fietsers een veilige oversteekplaats bieden. Uiteindelijk zal het civiele kunstwerk, naar ontwerp van architectenbureau ZJA, definitief onderdeel worden van het nieuwe Ringfietspad.

Fietsen rond de Ring Antwerpen

In het kader van de Oosterweelverbinding wordt er maar liefst 35 kilometer aan nieuwe fietspaden en fietsostrades aangelegd, en zullen er tal van nieuwe of tijdelijke fietsbruggen verrijzen. De nieuwe fietstunnel onder de Turnhoutsebaan ligt verder van de snelweg af dan de huidige tunnel, en zal aan fietsers en voetgangers een veiligere en prettigere ruimte bieden. Naast het 6,5 meter brede fietspad komt er een twee meter brede voetgangerszone. Uitgevoerd in een ander materiaal, om het onderscheid in één oogopslag duidelijk te maken.
 
Vloeiende verbinding in een groene vallei

Om de nieuwe tunnel op de bestaande infrastructuur aan te sluiten, is een valleistructuur bedacht, met groene taluds aan weerszijden. Om de vallei maximaal door te laten lopen in het smalle profiel van de tunnel, zijn de tunnelmonden zowel horizontaal als verticaal uitgebogen. Zo ontstaat er een royale toegang voor de fietsers, met een optimaal ruimtelijk effect. Een maximaal doorzicht én sociale veiligheid op een minder zichtbare locatie.
 
Een sterrenhemel van beton

Het lichtgekleurde betonnen tunneldak lijkt haast te zweven boven de reflecterende, graffitiwerende en onderhoudsvriendelijke wanden van verglaasd beton. Door de plint van bakstenen klinkers, met uitspringende stenen, staat de tunnel tegelijkertijd stevig op de grond. De tunnelmond is een slanke afgeschuinde betonnen rand, waarboven de donker gecoate balustrade zich optisch los lijkt te maken. De uitgekiende verlichting komt van uplights aan de onderkant en een serie in het tunneldak geïntegreerde spots. Als een betonnen sterrenhemel, die richting de tunnelmond gedeeltelijk uitdooft, en de passant begeleidt in de overgang naar het minder felverlichte fietspad daarbuiten. 
 
De komende maanden zullen de tunnelmonden, fietspaden en beplanting worden aangelegd. Volgens planning zal de nieuwe fietstunnel in maart 2023 in gebruik kunnen worden genomen. De oude fietstunnel wordt na de voltooiing van de werken een Ecotunnel.