ZJA heeft in samenwerking met Railinfra Solutions het ontwerp van de uitbreiding van de GVB-werkplaats in Diemen gemaakt. Vanwege de aanschaf van nieuwe en langere metrostellen door het GVB was het nodig om diverse type werkp­laatsen op de GVB locatie Diemen uit te breiden.

Het ensemble van de uitbreidingen heeft een architectuur die de bestaande gebouwen in hun waarde laat en niet de concurrentie aangaat met de Hoofdwerkplaats.

De gevels van de uitbreidingen zijn hoofdzakelijk afgewerkt met antraciet kleurige golfplaten. Deze zijn abstract en terug­houdend. De daglichtopeningen in de gevels zijn minimaal en volledig afgestemd op de processen die in de uitbreiding plaats­vinden. De architectuur van de uitbreidingen is niet beperkt tot alleen de buitenkant. De architectuur heeft vooral als doel om de binnenkant van het gebouw optimaal geschikt te maken voor het testen en onderhouden van de metrostellen in een voor de monteurs zo aangenaam mogelijke omgeving.

Een ruimtelijke kwaliteit van de Hoofdwerkplaats is het gebruik­maken van daklichtopeningen die volledig in de architectuur zijn geïntegreerd. Door deze openingen treedt daglicht diep door in het gebouw. De kwaliteit van daglicht toetreding komt met li­chtstraten in de nieuwe uitbreidingen terug. Om een ruimtelijk en visueel rustige werkruimte te maken is het plafond zo vrij mogelijk gehouden van installatiecomponenten. Deze zijn geïntegreerd in de lichtstraten. De lichtstraten vormen hiermee een middel om de uit­breiding aangenaam en overzichtelijk te organiseren. De lichtstraat komt voor op elk gebouwdeel van de uitbreidingen en zorgt voor de samenhang in de vormfamilie.

De combinatie van de markante lichtstraten en een abstracte geve­l afwerking geeft de uitbreiding en nieuwbouw een hedendaags, karakteristiek industrieel uiterlijk, die goed aansluit bij de doelstelling van de uitbreiding en daarnaast de architectuur.

Project: 582