Leisure centre en parkeergarage ODE
Vernieuwing Oosterdokseiland in Amsterdam

Leisure Centre Oosterdokseiland vormt een onderdeel van een stedenbouwkundig plan van Erick van Egeraat voor het Oosterdokseiland in Amsterdam. Het plan omvat onder andere een hotel, bibliotheek, conservatorium, winkels, woningen, congreszalen en restaurants. Onder dit complex is een parkeergarage gepland die de verschillende functies verbindt en leisure biedt.
ZJA is gevraagd voor het ontwerp van deze 'onderwereld'.

De parkeergarage is vijfhonderd meter lang, biedt plaats aan 1500 auto's en 2500 fietsen en ligt zo'n acht meter onder straatniveau, onder de opslag-, laad- en losruimten van de bovenliggende gebouwen. De uitdaging van een volledig ondergrondse parkeerkelder van deze afmetingen is het ontwerpen van een garage waarin bezoekers zich veilig voelen en eenvoudig hun weg kunnen vinden. Elementen van boven de grond worden daarom ondergronds herhaald en versterken zo de oriëntatie: steenachtig materiaal ter plaatse van de keerwand langs het spoor, water met vissen aan de zijde van het Oosterdok en verder materialen van de bovenliggende gebouwen.

In eerste instantie is voorgesteld aan de Oosterdokzijde één groot aquarium met vissen te maken. In de huidige plannen is deze vervangen door projecties van vissen op de wanden. De trappenhuizen staan onder permanent videotoezicht. Deze videobeelden worden echter niet alleen gebruikt om te controleren, maar ook om het gevoel van veiligheid te vergroten: de opnamen worden rechtstreeks verzonden naar beeldschermen bij de in- en uitgangen van de trappenhuizen. De bezoeker kan daardoor al voor het betreden van het trappenhuis zien wie hij tegenkomt. De trappenhuizen zijn aan de binnenzijde monochroom blauw geschilderd. Deze achtergrondkleur maakt het mogelijk de gefilmde mensen met videobewerkingstechnieken (chroma-key) uit hun achtergrond te isoleren en deze beelden te monteren tussen de projecties van vissen.

De constructie van de parkeergarage is in nauw overleg met de verschillende architecten van de afzonderlijke gebouwen ontworpen: dankzij een centraal computerbestand op internet beschikten alle partijen over de laatste stand van zaken.

De leisure beslaat in totaal zo'n 7000 vierkante meter en omvat onder andere een casino, een bowling en een wintertuin met aangrenzende horeca. Deze wintertuin is opgebouwd uit een lichte staalconstructie met een dak van transparante, onderhoudsvrije luchtkussens van fluorfolie en biedt een aangename lounge-gelegenheid tussen de palmbomen.

Opdrachtgever: MAB bv.
Project: 0291