Kantoorgebouwen in de Waalhaven Rotterdam

Aan de Waalhaven in Rotterdam ontwierp Zwarts & Jansma vier bedrijfsverzamelgebouwen voor verschillende huurders. De vier zelfstandige eenheden rijzen uit boven een zee van parkeervelden en zijn onderling verbonden via een 'rode loper': een wandelzone van houten terrasdelen waaraan alle entreepartijen liggen.

In vorm en materialisering verwijzen de bouwmassa's naar scheepsbouwkundige activiteiten. Zo zijn de gevels voorzien van rondingen en een staalachtig uiterlijk en keren de felle kleuren van havencontainers terug in accenten op de gevel.

De vierhonderd parkeerplaatsen staan onder een hoek van 45° waardoor tussen parkeerplaatsen ruimte overblijft voor de kolommen van de kantoorgebouwen en voor de stammen van een haag van leibomen. Het circulatiepatroon voert recht onder de gebouwen door. De rijbaan maakt een lus bij de verschillende toegangen tot de gebouwen die daardoor prominent aanwezig zijn. De ondergrond bestaat uit asfalt waarop gekleurde banen de parkeervakken en rijbanen aanduiden. De voetgangers- en fietszone langs de kade onderscheidt zich van het parkeerterrein door hogere bomen en een bestrating van kinderkopjes.

De vier bouwmassa's variëren in hoogte van vier tot zes verdiepingen en omvatten in totaal twintigduizend vierkante meter kantooroppervlak. De kantoren zijn getekend op basis van een stramien van 14,40 breed en veelvouden van 7,20 meter lang. De hoogte van de kantoren bedraagt 3,50 meter van vloer tot vloer. De entrees zijn als transparante toegangen ontworpen en maken deel uit van een kern met liften, trappen en sanitaire voorzieningen. Aan de wegzijde bieden de gesloten gevels veel ruimte voor bedrijfslogo's. Aan de waterfrontzijde vormen de vloeren een overstek en zijn de gevels opener: de ideale plek voor vergaderruimten met spectaculair uitzicht op de haven.

Opdrachtgever: OVG