Architectonische uitwerking van het masterplan van West 8

Het plan 'Twist' is het winnende voorstel van Zwarts & Jansma Architecten voor de architectonische uitwerking van het masterplan van West 8 voor de spoorzone van Hasselt (België). Hoofdbestanddelen van het plan vormen een verhoogd maaiveld (de Esplanade), een langgerekt bouwblok (de Strip) en een getordeerde toren (de Twist).

In het masterplan van West 8 is het verkeer van treinen, bussen, auto’s, fietsers en voetgangers op twee niveaus georganiseerd. De publieke ruimte bestaat uit een stelsel van openbare en semi-openbare pleinen en binnenhoven: typen stedelijke ruimten die ook in de binnenstad van Hasselt veel voorkomen. Het stationsplein wordt omringd door publieksgerichte voorzieningen zoals horeca, winkels en informatievoorziening.
Op het stationsplein komt een busstation met transparante, modern vormgegeven glazen bushaltes onder een groen bladerdak. Trappen en roltrappen verbinden het stationsplein met de Esplanade: een verhoogd park op een parkeergarage van twee lagen. De Esplanade voegt een extra maaiveld toe, leidt voetgangers over de busbanen en sluit aan op een fiets- en voetgangersbrug over de perrons en de sporen.

De Strip, een langgerekt bouwblok, voegt aan het stationsgebied een gemengd programma toe dat zowel overdag als 's avonds voor activiteit zorgt. Op maaiveld is ruimte voor diensten, daarboven voor woningen. Onderdeel van het blok is een hotel met een toegang aan de Esplanade en een Babylonische tuin op het dak. Het hotel heeft een dubbele glashuid in verband met de hoge geluidsbelasting van trein- en busverkeer. In de luchtspouw van deze klimaatgevel zijn panelen aangebracht die als luiken het licht buiten houden en privacy bieden zodra hotelgasten daar behoefte aan hebben. De wisselende standen van de panelen resulteren in een levendig straatbeeld.

Temidden van de verschillende verkeersstromen in het stationsgebied is een driehoekig terrein aangewezen voor een groot gebouw. Op die plek is een gebouw ontworpen waarin een congrescentrum, kantoren, horeca, commerciële diensten en een parkeergarage zijn opgenomen met als beeldbepalend element de Twist: een getordeerde kantoortoren die de belangrijkste richtingen van de Hasseltse spoorzone in zich verenigt. De onderzijde van de toren voegt zich naar de richtingen van de Esplanade en het stationsplein, hogerop draait de gevel van de toren naar de binnenstad van Hasselt.

De parkeergarage is inmiddels in aanbouw: deze wordt uitgebreid in de richting van het stationsplein en krijgt een toegang in de nieuwe, gebogen pleinwand.