Het huidige topsportcentrum in Rotterdam is een groot succes. De topsportzaal en de breedtesportzaal kunnen de vraag nauwelijks aan, wat tot problemen zal leiden. Het centrum wordt daarom uitgebreid met een breedtesportzaal en een topsportzaal, geschikt voor topbasketbal en topvolleybal.

Deze zaal krijgt een tribune voor 1000 bezoekers. De breedtesportzaal zal voornamelijk gebruikt worden door de opleiding Sport en Bewegen van het Albeda-college. De leerlingen hiervan sporten nu al in het bestaande centrum. Naast de breedtesportzaal voor het Albeda college komen er onder andere ook een Dojo/danszaal, een fitnessruimte, en theorielokalen. De uitbreiding zal bovendien plaats bieden aan sportgebonden organisaties zoals Rotterdam Topsport en Sportsupport en een fysiotherapiepraktijk.

Door de beperkte bouwlocatie worden de verschillende nieuwe functies naast het bestaande gebouw gestapeld. Hierdoor ontstaat een stevig volume dat sterk afwijkt van de platte ‘doos’ van het bestaande complex. De twee massa’s worden met een glazen tussenlid aan elkaar gekoppeld. Daar zijn ook de liften.

Omdat de sportzalen geen direct licht van buiten mogen krijgen, ontstaat een vrij gesloten volume. Wij hebben de nieuwbouw als een zwarte doos uitgevoerd, waarbij het bovenste gedeelte (waar ook de sportzalen zich bevinden) bekleed is met aluminium lamellen. In de lamellen van de oost- en zuidgevel worden LED-lampjes aangebracht en kunnen er bij voorbeeld filmpjes getoond worden. De verlichting wordt gebruikt om sportevenementen aan te kondigen, wedstrijden uit te zenden, maar het kan ook als kunstobject dienen of reclameboodschappen vertonen.

Nominatie: Leisure & Sports Totaal Award, 2009

Opdrachtgever: City of Rotterdam
Project: 0362

Foto's: Luuk Kramer