23.01.2014

ZJA presenteerde begin januari haar voorstel voor vernieuwbouw van stadion Feijenoord aan het verkennerstrio Wim van Sluis, Jos van der Vegt en Hans Vervat.

ZJA werkte 20 jaar geleden aan de revitalisatie van de Kuip. Sindsdien is ZJA verliefd geraakt op de magische sfeer en beleving van het stadion. Op eigen initiatief werkte ZJA aan een voorstel voor vernieuwbouw. Uitbreiding en modernisering van de faciliteiten met behoud van sfeer en beleving van de Kuip, met al haar historie, is het uitgangspunt van het voorstel. Door het voorstel heeft ZJA de overtuiging gekregen dat een vernieuwd stadion met behoud van de historische Kuip mogelijk is. Het is zelfs economisch voordeliger om ‘de kuip’ van het huidige stadion te behouden en uit te
breiden met nieuwe faciliteiten dan een nieuw stadion te bouwen. Door een uitgekiende bouwvolgorde is het mogelijk gedurende de vernieuwbouw de exploitatie van het stadion te continueren en alle wedstrijden in de Kuip door te laten gaan.

Het plan bestaat o.a. uit uitbreiding van businessunits, verlaging van het speelveld, aanpassing van de veldtribunes en een verlenging van de tweede ring. Hierdoor krijgt het stadion een capaciteit van 63.000 tot 70.000 zitplaatsen, welke voldoen aan alle FIFA-eisen. In twee grote bouwvolumes, gekoppeld aan de lange zijden, zijn alle voorzieningen voor de bezoekers ondergebracht. De meeste publieksvoorzieningen hebben zicht op het veld. De gebouwdelen, eventueel later uit te breiden, dienen tevens als drager voor de nieuwe tribuneoverkapping en een schuifdak. Dit schuifdak boven het veld kan, indien gewenst, ook in een later stadium worden toegevoegd. Het voorstel waarborgt de sfeer en beleving van de bestaande Kuip, biedt ruimte voor uitbreiding en vernieuwing van faciliteiten en is voorbereidt op eventuele toekomstige ontwikkelingen.