Kay Oosterman, architect-partner ZJA Architects & Engineers: "De nieuwe Klimatenkas in de Hortus is zichtbaar duurzaam geworden, terwijl het vertrouwde silhouet herkenbaar is gebleven. ZJA Architects & Engineers heeft de uitgangspunten van het oorspronkelijke ontwerp - licht en rankheid voor optimale daglichttoetreding voor de planten behouden. En de focus nog meer op de karakteristieke hoofddraagconstructie, die zo beeldbepalend is voor de Hortus, gelegd. Zo komen het kenmerkende ritme en de verfijning van de bestaande gevel met witte belijning weer terug in het nieuwe ontwerp. Het enkelglas in de gevel is vervangen door isolerend dubbelglas en het dak voorzien van lichtgewicht isolerende drielaagse ETFE luchtkussens. Een ultieme vorm van lichtgewicht bouwen.”
Vernieuwd en duurzaam icoon
Begin jaren 90 ontwierp het toen net opgerichte bureau Zwarts & Jansma architecten de Drieklimatenkas in de Amsterdamse Hortus Botanicus. Een eigentijdse ‘high-tech’ constructie van staal en glas, die met zijn verspringende hoogte en fijne roedeverdeling tegelijkertijd aansluiting zoekt met de historische omgeving.
De Drieklimatenkas is al snel een geliefde bezienswaardigheid geworden, en de markante verschijning niet meer weg te denken uit het Amsterdamse straatbeeld. Een opvallend uitwendig skelet van stalen elementen houdt de karakteristieke kas, met een oppervlakte van maar liefst 1500 meter, overeind. Net zo zichtbaar als deze constructie, is nu de verduurzaming van de kas te zien.
Het verhaal van de biodiversiteit
De Drieklimatenkas is al snel een geliefde bezienswaardigheid geworden, en de markante verschijning niet meer weg te denken uit het Amsterdamse straatbeeld. Een opvallend uitwendig skelet van stalen elementen houdt de karakteristieke kas, met een oppervlakte van maar liefst 1500 meter, overeind. Net zo zichtbaar als deze constructie, is nu de verduurzaming van de kas te zien.
Carlien Blok, directeur van de Hortus: “Als we met onze missie willen dat bezoekers anders gaan handelen, namelijk met zorg voor de natuur, dan moeten we uiteraard ook zelf laten zien dat dat mogelijk is.”
Optimale inrichting
De kas is niet alleen voorzien van een isolerend dak met lichtgewicht 3-laags ETFE luchtkussens, dubbelglas, een opslag voor hergebruik van (regen)water en slimme, energiezuinige ingepaste klimaatsystemen, maar ook de inrichting ging op de schop. Naast de nieuwe Kaapse ruimte en het vernieuwde tropische deel, ontwierpen BOOM landscape en Designwolf ook extra tentoonstellingsruimte waarin de Hortus het verhaal van biodiversiteit en de relatie met het klimaat op wereldschaal kan uitleggen.
De karakteristieke loopbrug is behouden en passeert een nieuwe waterval, die de technische installaties centraliseert en grotendeels verbergt. Daarnaast zijn er een uitzicht platform en introductie- en reflectiezone gekomen. En door de nieuwe klimaatinstallaties en de omwisseling van de plantencollecties, kan het groen nu optimaal van het gebouw en de oriëntatie profiteren.
Opening in september
Op 2 juni 2025 - midden in het jaar waarin Amsterdam haar 750-jarig bestaan viert - is de vernieuwde Klimatenkas weer opengesteld voor het publiek, op 10 september wordt de kas officieel geopend.
Projectgegevens Klimatenkas
Opdrachtgever: Hortus Botanicus Amsterdam
Architect: ZJA Architects & Engineers
Landschapsontwerp: BOOM Landscape
Ontwerp inrichting: Designwolf
Constructeur: ABT
Hoofdaannemer: AKOR
Projectmanagement: C&R Hospitality Services
Installatieadvies en Projectmanagement: Infinitus Solutions,
Staalbouwer: Vic Obdam Staalbouw
Dakleverancier: Buitink Technology
Gevelleverancier: Kingspan Light + Air
Installateur: Lek/Habo
Inrichting kas: Copijn
Ontwerp: 2019
Start bouw: 2024
Oplevering: 2025
Gerelateerd

Hortus Botanicus, Amsterdam
De oude Hortus gered
De in 1993 geopende kas voor de Amsterdamse Hortus Botanicus is een van de vroegste grote projecten waarvoor architectenbureau ZJA het…

Vernieuwing Klimatenkas Hortus Botanicus, Amsterdam
De blikvanger van de Amsterdamse Hortus is begin jaren 90 ontworpen door architectenbureau ZJA, als een eigentijdse constructie van staal…

Laatste kans bezoek huidige Drieklimatenkas Hortus
Nu kun je nog een laatste rondje lopen door de oude vertrouwde Drieklimatenkas in de Hortus Botanicus Amsterdam. Op maandag 26 februari…

Verbouwing Drieklimatenkas Hortus gaat van start
De omgevingsvergunning voor de vernieuwing van de Drieklimatenkas van de Hortus Botanicus Amsterdam is verleend. Daarmee komt de…