Na twee jaar in de Jupiler League wilde de Belgische voetbalclub KV Oostende de Versluys Arena meer uitstraling geven en het stadion bovendien laten voldoen aan de internationale UEFA-normen. Om die reden is ruimte gemaakt voor een nieuwe hoofdtribune, een ontwerp van ZJA Zwarts & Jansma Architecten en abv+ architecten.

Het ontwerp van ZJA en abv+ architecten werd gekozen uit een groep van zeven inzenders, waarbij met name de totaalvisie voor het gehele stadioncomplex alsook de aandacht voor het stadion in zijn omgeving de doorslaggevende factoren waren. ZJA ontwierp een toekomstvisie voor het gehele complex, waarbij de nieuwe hoofdtribune slechts de eerste stap is. Door deze toekomstvisie kan het stadion van KV Oostende doorgroeien naar een volwaardige voetbalarena dat één geheel vormt.

De hoofdtribune is een gebouw in drie lagen, deels verzonken onder maaiveld. Zo blijft de bouwhoogte beperkt en neemt het stadion geen zonlicht weg voor omwonenden. Op de onderste laag bevindt zich de centrale entreehal met lift, de kleedruimtes voor spelers en scheidsrechters, een VIP ruimte met keuken en een publiekskantine. Op de eerste verdieping bevinden zich kantoren en een mediacenter, en op de tweede verdieping een ‘open pauzeruimte’ voor de voetbalsupporters met diverse uitgifte balies.

In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de integrale toegankelijkheid d.m.v. hellingen en liften. Bovendien beschikt de hoofdtribune over toiletten voor minder validen en plaatsen aan het veld i.v.m. zelfredzaamheid bij calamiteiten voor mensen met beperkte mobiliteit.

Voor de gevels is gekozen voor een plint in baksteen en een bovenbouw met verticale houten lamellen. De materialen en de vormgeving verwijzen naar de omliggende duinen en het kleurenspectrum van de omgeving en bieden daardoor een meerwaarde voor de omgeving. Bovendien is er een groen plein ontworpen voor de hoofdtribune en zijn er geen hekken geplaatst op de rooilijn. Hierdoor is een vloeiende en vriendelijke overgang naar de omgevende woonwijken gecreëerd en is er een expliciete ontmoetingsruimte voor supporters.

Project: #788