Het door ZJA ontworpen zwembad 'De Slag' is een integraal onderdeel van Hardenberg’s nieuwe Sportboulevard. De Sportboulevard bestaat uit een atletiekaccommodatie, een beachcourt voor beachsporten, een nieuw overdekt zwembad en een sporthal. Het nieuwe zwembad is zo georganiseerd dat de ligweide en de twee bassins op het zuiden zijn georienteerd. Functies als kleedruimtes, opslag en horeca liggen op het noorden en kunnen in de toekomst worden gedeeld met de nog te bouwen sporthal.

Het nieuwe zwembad is bovenal helder en transparant van opzet en legt een directe relatie tussen binnen-en buitenruimte. Deze ‘ glazen plint ‘ loopt vanaf de entree door in de gevel aan de ligweide.

Het gebouw bestaat in hoofdlijnen uit twee zalen met bassins, Een zaal met een doelgroepenbad en peuter-en kleuterbad, de andere met een wedstrijdbad. Beide zwemzalen zijn opgetild ten opzichte van het maaiveld. Enerzijds uit kostenoverweging, de bassins komen zo niet in het grondwater te liggen, anderzijds zorgen de verschillende baddieptes voor een duidelijk niveauverschil. Dit niveauverschil draagt bij aan de ruimtelijke beleving en creëert plekken met sterke zichtlijnen over de verschillende baden. Door op strategische plekken grote trappartijen te maken wordt het onderlinge verband benadrukt.

In het ontwerp voor het nieuwe zwembad is een duurzaam karakter een vanzelfsprekendheid. Naast een optimale afstemming van installaties voor verwarming en luchtbehandeling betrekt het Zwembad in Hardenberg restwarmte van de nabijgelegen leidingfabrikant Wavin voor zijn energiehuishouding.

Opdrachtgever: Gemeente Hardenberg

project: 0747

foto's 1 en 2 binnenbaden: Jermaine Ellenkamp