Een bijzonder evenementengebouw

De Corda Campus in Hasselt ligt in een parkachtige kantooromgeving waar de meest innovatieve bedrijven uit de regio zich gevestigd hebben om zich aan de wereld te tonen. De Corda Arena is bedoeld als het hart daarvan, een bijzonder evenementengebouw dat van heinde en verre publiek trekt naar grensverleggende spektakels en theater-ervaringen. Van musical, congres, tot modeshow en televisieopnames. Maar ook productpresentaties vanuit Silicon Valley op hoge resolutieschermen of een e-sport toernooi dat online over de hele wereld te volgen is. Dankzij de beste audiovisuele en theatertechniek is de Corda Arena een hedendaags podium en veelzijdige studio in één. Het is die bijzondere en veelzijdige functie die het uitgangspunt bepaalt van het ontwerp dat architectenbureau ZJA maakte voor de Corda Arena. Om goed te doorgronden wat daarvoor nodig is, ontstond het ontwerp in een voortdurend en intens contact met het bedrijf dat die spektakels en evenementen mogelijk gaat maken, Live Legends. Zo was er de kans in alle opzichten, zowel functioneel als qua vormgeving, een optimaal ingedeeld en ingericht gebouw te laten ontstaan.

Multifunctioneel en zo flexibel mogelijk

De meeste moderne theaters en evenementengebouwen hebben als basismodel een grote rechthoekige doos waarin het publiek zich via entree en vestiaire verspreidt naar de zaal en over de balkons. Dat gaat uit van vaste routes en een vast podium. Maar de Corda Arena vraagt om een veel flexibelere indeling. Het oude begrip arena veronderstelt geen zaal tegenover een vast podium, maar een beleving vanuit alle richtingen. Dat betekent hier dat de zaal een driehoekige vorm heeft met afgeronde hoeken. Er is een centraal en flexibel podium, al dan niet gekoppeld aan een plankier door de ruimte of tot in de hoeken. Het grote LED-scherm achter het podium kan ook in drie delen gesplitst worden en in de hoeken worden opgesteld. Er is rekening gehouden met zittend, staand en circulerend publiek. In samenspraak met Live Legends ontstond er een typologie van 9 verschillende scenario’s, gebaseerd op 3 basis-indelingen voor verschillende evenementen. Het ontwerp van ZJA optimaliseert die varianten zowel theater-technisch als in logistieke termen. Er zijn drie niveaus waarop het publiek het evenement kan beleven: in de zaal, vanuit de skyboxen en vanaf de platforms tussen zaal en entree. Er zijn geen blinde muren, en mobiele scheidingswanden zorgen voor maximale flexibiliteit en multifunctionaliteit. 

Een expressief gebouw

Als hart van de Corda Campus en attractie voor de regio is het logisch dat de Arena geen gesloten en in zichzelf gekeerd gebouw is. De grote entree met zijn transparante gevel is naar buiten gericht, naar het plein en de markante watertoren die als oriëntatiepunt fungeert. Verticaal gezien is de Corda Arena niet recht, maar wijkt naar buiten toe. De om de zaal geplooide skyboxen zijn naar buiten geschoven. Dat geeft beter zicht op de zaal, die een ruimtelijker allure krijgt. Het silhouet van de Arena wordt expressiever, al van ver is duidelijk dat dit een gebouw met een bijzondere functie is. Dat wordt nog versterkt doordat de hele Arena op een verhoging is geplaatst. Dat geeft logistieke voordelen maar zorgt er ook voor dat de laadperrons en technische ruimtes beter in het parklandschap kunnen opgaan. Komend vanuit de parkeergarages volgen de bezoekers een recht en vloeiend traject, tussen de bomen, langs de watertoren en via de transparante hal de zaal in. De transparante gevel geeft al van ver zicht op de zaal en de skyboxen binnen. De zijgevel is bezet met panelen en lamellen in medium bronzen aluminium. De dichte delen zijn uitgevoerd in een contrasterende lichtere kleur. Je betreedt de Arena onder een grote boog, gevormd door een LED schermen. De lamellen en LED lijnen geven reliëf en karakter aan de gevel. Het is een markant en uitnodigend gebouw, uit robuuste en duurzame materialen, in eenvoudige vormen en koele tinten. Ook van buiten roept de Arena voorpret op, in feite begint ieder event al buiten op het plein.

Architect: ZJA
Opdrachtgever: Corda Campus
Landschapsarchitect: Omgeving
Specialist evenementen: Live Legends
Aannemer: Democo nv
Projectontwikkelaar: Debuild
Uitvoerend architect: Bureau Bouwtechniek
Expert Digitale techniek en akoestiek: PBTA
Expert Techniek: Ingenieum
Expert Stabiliteit: SBE
Jaar: Ontwerp voor een aanbesteding in 2022
Status: Niet gerealiseerd
Project: #1273