Nieuws

Feestelijke opening Vrijheidsmuseum Groesbeek

De vonken spatten er letterlijk vanaf tijdens de feestelijke opening van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek op woensdag 5 juli. Samen met minister Liminski voor Europese Zaken van Noordrijn-Westfalen verrichtte minister-president Mark Rutte de officiële openingshandeling. Het museum vindt zijn onderkomen in een Shaded Dome; een innovatie van Shaded Dome Technologies, opgericht door architectenbureau ZJA, Royal HaskoningDHV en Polyned.

Bijzondere viering van architectuur en vrijheid

Het Vrijheidsmuseum is een plek waar vrijheid tot leven komt en waar bezoekers worden meegenomen op een inspirerende reis door de geschiedenis van oorlog en vrijheid. We nodigen bezoekers uit om de unieke architectuur en betekenisvolle verschijningsvorm van het gebouw te ervaren en kritisch na te denken over vrijheid toen en nu.

Wiel Lenders, directeur Vrijheidsmuseum Groesbeek

Innovatie, duurzaamheid en unieke architectuur

De officiële opening van het museum markeert de voltooiing van een uniek project. De Shaded Dome combineert innovatie en duurzaamheid op een bijzondere wijze en draagt bij aan de unieke architectuur en uitstraling van het Vrijheidsmuseum Groesbeek.

Rob Torsing, architect-partner ZJA

Museum met een Shaded Dome als dak

Te midden van de groene heuvels van Groesbeek verrijst de imposante witte koepel van het nieuwe Vrijheidsmuseum Groesbeek. Het museum heeft de vorm van een reusachtige parachute die lijkt te zijn geland in het landschap. Een verwijzing naar de duizenden parachutes die de lucht vulden tijdens de bevrijding van het Rijk van Nijmegen in september 1944. Met zijn Shaded Dome als dak voegt het gebouw zich op harmonieuze wijze in het heuvelachtige landschap, terwijl het tegelijkertijd een herkenbare blikvanger is.

Duurzaam en flexibel gebouw met optimaal binnenklimaat

Het Vrijheidsmuseum Groesbeek is een uiterst duurzaam gebouw met een optimaal binnenklimaat, zelfs bij extreme weersomstandigheden. Bovendien maakt de Shaded Dome efficiënt gebruik van materialen en technieken.

Kay Oosterman, architect-partner ZJA

Innovatief bouwconcept

Het innovatieve bouwconcept bestaat uit een door luchtdruk gedragen hal, een netwerk van staalkabels en een overkapping gemaakt van geavanceerd textiel. Met een hoogte van bijna 12 meter op het hoogste punt en een vrije overspanning van 60 meter biedt de Shaded Dome een veelzijdige en flexibele ruimte. Hierdoor kunnen de ruimtes in het museum, waaronder de ontvangsthal, het restaurant en de expositieruimtes, gemakkelijk en kostenefficiënt worden aangepast en heringericht. Dit maakt het mogelijk om bezoekers telkens weer een unieke ervaring te bieden.

Het museum is al sinds september 2019 open voor het publiek, maar wegens Corona was de officiële opening met meer dan drie jaar uitgesteld.

Gerelateerd

Project

Shaded Dome

De Shaded Dome als idee

Wie afloopt op een Shaded Dome zou zich kunnen afvragen: is dit nou een tent of een gebouw? Bij het betreden en bestuderen ervan wordt…

Lees meer
Project

Vrijheidsmuseum, Groesbeek

Parachute in het landschap

Een nieuw gebouw voor het Vrijheidsmuseum Het Westen van het land stond nog een gruwelijke Hongerwinter te wachten, maar met de Slag om…

Lees meer