Kay Oosterman

Een architect is iemand die de onderliggende vragen probeert te snappen onder een opdracht en standaardoplossingen ter discussie stelt of zelfs negeert.

Als scholier twijfelde Kay of hij naar de kunstacademie zou gaan of natuurkunde studeren. Bouwkunde combineerde die interesses perfect. En bovendien, als architect sta je midden in de maatschappelijke realiteit en dat trok hem sterk aan.

Wat hij het meest inspirerend vindt aan het werk als architect is de samenwerking met mensen uit allerlei disciplines en het projectmatige karakter van het werk. Steeds kun je weer aan iets nieuws beginnen.

‘Een architect is iemand die de onderliggende vragen probeert te snappen onder een opdracht en standaardoplossingen ter discussie stelt of zelfs negeert. Een architect moet zijn visie verdedigen. Dat ligt me goed, ik houd ervan om door te zoeken tot er een ontwerp is dat niet alleen mooi is, maar ook grotere functionaliteit biedt, een slimmer gebruik van ruimte, materiaal en energie. Meestal is het juist een eenvoudig en helder ontwerp dat een logisch verband legt tussen het geheel en de details.’