Leo ten Wolde

De kwaliteit van architectuur zit h’m erin dat een gebouw door de individuele gebruiker ook echt lichamelijk en zintuiglijk wordt ervaren als iets moois, comfortabels, boeiends, bijzonders.

Leo is enthousiast als hij het heeft over handgemaakte modellen en de kracht van een schets, gemaakt met stift of potlood. Niet uit nostalgie. In zijn ervaring zijn modellen en schetsen heel effectieve communicatie-middelen om opdrachtgevers en bouwers inzicht te geven en te overtuigen. Een schets is voorlopig en mist details. Een computerprint kan intimiderend werken, omdat hij definitief lijkt en uitpuilt van de afleidende details. In een schets zit speling en hij spreekt het voorstellingsvermogen aan. Mensen die onzeker zijn over een ruimte, zelfs bij een 3D animatie, snappen de ruimtelijke indeling door een model meteen.

‘De kwaliteit van architectuur zit h’m erin dat een gebouw door de individuele gebruiker ook echt lichamelijk en zintuiglijk wordt ervaren als iets moois, comfortabels, boeiends, bijzonders. Zoiets realiseer je alleen door opdrachtgevers en bouwers ook aan te spreken op die golflengte. De kunst is om in het bouwproces daar steeds weer aandacht, tijd en geld voor vrij te maken. En als het lukt is het schitterend om te doen.’