Nieuws

Metamorfose voor monumentale Diamantbeurs, Capital C

5.9.2018

De voormalige Diamantbeurs, Capital C, aan het Weesperplein in Amsterdam wordt in oude glorie hersteld en ondergaat momenteel een ingrijpende renovatie naar ontwerp van ZJA Zwarts & Jansma Architecten. Het rijksmonument wordt niet alleen teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp van Gerrit van Arkel, maar krijgt daarnaast ook een opzienbarende ruimtelijke dakopbouw van glas en staal. Hieronder komt een dakterras en een sky-lounge. Vanochtend is begonnen met het plaatsen van de eerste stalen onderdelen van deze dakopbouw. Over een aantal weken worden de eerste glaspanelen gemonteerd.

In samenwerking met Octatube vertaalde ZJA het ontwerp van de ruimtelijke dakopbouw in een parametrisch computermodel dat het ontwerp geometrisch optimaliseert en de uitslagen ten behoeve van de productie genereert. Hiervoor is een computerprogramma geschreven waarin de randvoorwaarden van de vormgeving zijn vastgelegd, waarna de software de ideale vorm zoekt. Hierdoor kon de huidige vorm van de dakopbouw gerealiseerd worden, niet alleen doordat deze technisch haalbaar werd, maar ook kostenefficiƫnt was. Bovendien kon de vorm op een natuurlijke, gecontroleerde manier worden gegenereerd.

De door ZJA ontworpen dakopbouw heeft een schijnwerper functie, hij vangt de aandacht, en stuurt het licht. De dakopbouw is de blikvanger die het oog vanuit de verte naar de Diamantbeurs trekt en daarbij de lijnen volgt die gebaseerd zijn op het oorspronkelijke ontwerp van Gerrit van Arkel. Wie over de daken van Amsterdam kijkt zal de transparante welvingen van de nieuwe dakopbouw er van verre uitpikken. De glazen dakopbouw verwijst naar de geschiedenis van het gebouw als centrum van de internationale diamanthandel. Als een geslepen diamant schittert deze in het licht en laat de Diamantbeurs weer stralen.

Foto's: Jan Willem Kaldenbach