Nieuws

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 Groesbeek bereikt hoogste punt

Shaded Dome nieuw onderkomen Bevrijdingsmuseum

9.5.2019

Op 7 mei is het hoogste punt van het nieuwe gebouw van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 bereikt. Dinsdag is in een paar uur tijd het dak langzaam tijdens een precisie-operatie ‘opgeblazen’. Het museum vindt zijn nieuwe onderkomen in een Shaded Dome; een innovatie van Shaded Dome Technologies, opgericht door ZJA Zwarts & Jansma Architecten, Royal HaskoningDHV en Poly-Ned. De door Shaded Dome Technologies ontwikkelde en geleverde Shaded Dome vertoont sterke gelijkenis met een enorme parachute, een herkenbaar beeldmerk van de bevrijding destijds. Met een Shaded Dome als dak wordt het museum een uitzonderlijk gebouw en een herkenbare blikvanger in het groene, heuvelachtige landschap van Groesbeek.

Het Bevrijdingsmuseum bevindt zich aan de rand van Groesbeek in het gebied waar Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief hebben plaats gevonden. Met een Shaded Dome als dak krijgt het gebouw een uitgesproken en herkenbare vorm die verwijst naar de duizenden parachutes die in 1944 de lucht vulden tijdens Operatie Market Garden. Bovendien roept het nieuwe gebouw ook de herinnering op aan de voormalige herdenkingskoepel van het museum, ontworpen door architect Antoon Croonen. Het nieuwe museum zal in september 2019 openen wanneer de activiteiten starten bij de herdenking rondom 75 jaar Vrijheid en Operatie Market Garden.

Museumdirecteur Wiel Lenders: “ Het nieuwe Bevrijdingsmuseum is met de Shaded Dome een uiterst efficiënt en energiezuinig gebouw met minimaal materiaalgebruik. Bovendien zijn de exploitatiekosten laag en de gebruikte materialen te recyclen.”

De Shaded Dome is een gepatenteerd, duurzaam gebouw met een optimaal binnenklimaat zelfs bij extreme weersomstandigheden. Het innovatieve bouwconcept bestaat uit een opblaasbare dome, een netwerk van staalkabels en een van hi- tech textiel gemaakte overkapping die een uitermate flexibele bouwvorm mogelijk maakt. De dome is op het hoogste punt bijna 12 meter hoog en heeft een vrije overspanning van 60 meter, waardoor de ruimtes in het museum met receptie, restaurant en expositieruimtes makkelijk en zonder grote kosten anders in te delen zijn.

Foto's: Shaded Dome Technologies en Catchyourmoment.nl
Video: Catchyourmoment.nl

Gerelateerd

Project

Shaded Dome

De Shaded Dome als idee

Wie afloopt op een Shaded Dome zou zich kunnen afvragen: is dit nou een tent of een gebouw? Bij het betreden en bestuderen ervan wordt…

Lees meer
Project

Vrijheidsmuseum, Groesbeek

Parachute in het landschap

Een nieuw gebouw voor het Vrijheidsmuseum Het Westen van het land stond nog een gruwelijke Hongerwinter te wachten, maar met de Slag om…

Lees meer