Nieuws

Plaatsen mega truss op AFAS Stadion AZ Alkmaar

24.03.2021

Al maanden wordt er gewerkt aan de vernieuwing van de dakconstructie van het AFAS stadion, de thuishaven van AZ in Alkmaar. Het hoogtepunt vormt de mega truss die straks het hele hoofdgebouw overspant. Vanochtend vroeg werd de mega truss met zijn enorme witte boogconstructie op zijn plek gehesen. Het witte reuzenspant zal straks het nieuwe stadiondak, een ontwerp van architectenbureau ZJA, aan het hoofdgebouw gaan dragen. De mega truss aan de zuid-west zijde van het stadion is straks van ver te zien. Samen met de witte kraanachtige armen vormt het dan een echte blikvanger.

Een nieuw dak voor AZ
In het ontwerp voor de vernieuwbouw van het dak voor het AFAS stadion AZ wordt optimaal gebruik gemaakt van de ruimte in het stadion, wat leidt tot een dak dat wordt gedragen door een reeks kraan-achtige constructies die buiten het stadion staan. Het nieuwe dak steekt verder het stadion in dan het oude, waardoor het supporters meer bescherming biedt tegen regen en wind.

Kroon op het werk

Of de mega truss kon worden gehesen, bleef tot het laatste moment spannend, omdat dit afhankelijk is van de weersomstandigheden. Het plaatsen van het reuzenspant geldt als de kroon op de werkzaamheden van het nieuwe dak. Straks kunnen supporters weer genieten van een voetbalwedstrijd in een veilig, comfortabel en modern stadion.

De renovatie is mogelijk gemaakt door AZ, ZJA, BAM, Royal HaskoningDHV, IGG Bouweconomie en the Stadium Consultancy.

Op de website van AZ staat een foto – en videoverslag van het plaatsen van de mega truss.

 

 

 

 

Gerelateerd

Project

AFAS stadion AZ, Alkmaar

Een robuust voetbaltheater

Langs de A9, ten zuiden van Alkmaar staat het stadion van de voetbalclub AZ. Het in 2007 opgeleverde stadion is ontworpen door het…

Lees meer