Nieuws

Shaded Dome dak Vrijheidsmuseum Groesbeek doorstaat lakmoesproef

16.02.2021

In de nacht van zaterdag 6 op zondag 7 februari is door een combinatie van hevige sneeuwval en wind het dak van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek, dat bestaat uit een Shaded Dome, plaatselijk ingezakt boven de entreehal onder het gewicht van sneeuw. De sterke oostenwind zorgde ervoor dat stuifsneeuw zich voornamelijk hier ophoopte op het dak. Het eerste aanzicht was verontrustend, maar een week later is de luchtgedragen dome van het museum weer volledig in zijn oorspronkelijke vorm hersteld. De kenmerkende parachutevorm is terug en er is geen schade ontstaan aan de collectie en de schade aan de dome is zeer beperkt gebleven.

Dakconstructie weer in vorm na hevige sneeuwval

Naast medewerkers van Poly-Ned, onderdeel van Shaded Dome Technologies, hebben de Brandweer van Berg en Dal, de firma’s Van Kesteren en Bakker, alsmede Megens Installaties en Nikkelen Electrotechniek B.V. er direct alles aangedaan om de luchtgedragen dome weer in vorm te krijgen en de kostbare collectie van het Vrijheidsmuseum te beschermen. Nadat de sneeuw deels van het dak verwijderd was, werd de luchtdruk geleidelijk weer opgevoerd, waarna de dome langzaam weer herrees en zijn oorspronkelijke vorm terugkreeg. De dakconstructie heeft de enorme sneeuwbelasting doorstaan.

Door luchtdruk gedragen dome
Het Vrijheidsmuseum is het eerste gebouw met een Shaded Dome als dakconstructie. De Shaded Dome bestaat uit een luchtgedragen hal, een netwerk van staalkabels en een overkapping gemaakt van hi-tech textile. De opblaasbare hal wordt volledig door luchtdruk gedragen. De dome is uitgerust met een detectiesysteem dat de druk in de ruimte preventief verhoogd tijdens storm en/of sneeuwval. Een systeem van sneeuwslangen voorkomt dat sneeuw zich kan ophopen op de overkapping. De dome is berekend op grote sneeuwval en sterke wind en is bestand tegen deze weersomstandigheden. Momenteel wordt er nader onderzoek gedaan naar de oorzaak van het probleem dat ontstond in het bewuste weekend van de hevige sneeuwval.

Shaded Dome als herkenbare blikvanger
Shaded Dome is een innovatie van Shaded Dome Technologies, opgericht door architectenbureau ZJA, Royal HaskoningDHV en Poly-Ned. De door Shaded Dome Technologies ontwikkelde en geleverde Shaded Dome voor het Vrijheidsmuseum vertoont sterke gelijkenis met een enorme parachute, een herkenbaar beeldmerk van de bevrijding destijds. Met een Shaded Dome als dak heeft het museum een uitzonderlijk gebouw en een herkenbare blikvanger in het heuvelachtige landschap van Groesbeek.

Foto's: Vrijheidsmusuem Groesbeek